29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCreșterea tarifelor la gunoi a generat scandal în CL Craiova

Creșterea tarifelor la gunoi a generat scandal în CL Craiova

Creșterea tarifelor practicate de Salubritate SRL Craiova pentru activitatea de colectare a gunoiului de orice fel din oraș a creat discuții aprinse în Consiliul Local (CL).

Ședința ordinară de joi a CL Craiova a avut în prim-plan Salubritatea. Mai exact, firma deținută de primărie care se ocupă încă de colectarea gunoiului menajer din Craiova, dar și de activitatea de curățenie a orașului.

Salubritate SRL a cerut majorarea tuturor tarifelor practicate și încheierea unui act adițional pentru diminuarea redevenței plătite primăriei, pe motiv că au fost casate mai multe mijloace fixe. Propunerile au fost însușite de executiv și s-au transformat în proiecte de hotărâre. Ambele au generat însă discuții aprinse în consiliul local. 

Mănescu: Costurile la reparații nu ar fi trebuit să crească, ci să scadă

Primul care a luat cuvântul a fost Dumitru Mănescu, consilier din partea ALDE. Acesta s-a interesat de colectarea selectivă și a taxat creșterea tarifelor la gunoi.

„În raport se vorbește foarte mult de încurajarea populației de a face o colectare selectivă. Este un lucru foarte important și de mare actualitate, dar în Craiova cred că este o glumă. Sunt, ca și dumneavoastră, cetățean al urbei și nu am observat vreun efort în această direcție. Practic, în afara unor containere plantate ici și colo, în oraș, nu am observat nicio preocupare în această direcție. Ar fi trebuit să avem containere pentru colectarea selectivă pe fiecare stradă, în fiecare cvartal de blocuri. Ar fi trebuit să avem o informare a populației mult mai mare pentru a se face colectarea selectivă“, a spus Mănescu. 

Acesta s-a legat de faptul că singura justificare reală pentru creșterea tarifelor este taxa pentru fondul de mediu, care a crescut de la 30 de lei la 80 de lei. În ceea ce privește casarea mijloacelor fixe, Mănescu a fost de altă părere.

„Dacă noi am înlocuit autocompactoarele vechi cu unele noi, chiar dacă ar fi crescut prețurile, nu ar fi trebuit să ne afecteze deoarece costurile la reparații nu ar fi trebuit să crească, ci să scadă. Toate aceste lucruri nu pot justifica creșterea tarifelor. Este inadmisibil“, a mai spus Dumitru Mănescu. 

Marian Vasile: Suntem împotriva acestor taxe abuzive și nejustificate

De aceeași părere a fost și Marian Vasile. Consilierul local PNL a taxat executivul pentru faptul că „pune biruri craiovenilor“.

Văd că începem anul 2020 în aceeași manieră dezastruoasă în care punem taxe, biruri craiovenilor. Nu există niciun fel de justificare responsabilă ca să mărim tariful cetățenilor pentru taxa de salubrizare, exceptând taxa de fond de mediu. Sunt utilaje noi, iar în raport ni se spune că au crescut cheltuielile de întreținere pentru aceste utilaje. Le micșorăm redevența celor de la Salubritate, dar ei măresc tariful către craioveni. Văd că, pe final de mandat, nu ridicați deloc piciorul de pe accelerație în a taxa craiovenii, fără niciun fel de milă“, a spus Marian Vasile. 

Consilierul PNL a considerat că și tariful care va fi aplicat persoanelor juridice este inadmisibil de mare. „Persoanele juridice în Craiova sunt supertaxate, superimpozitate de către autorități și noi vrem să dezvoltăm mediul economic. Suntem împotriva acestor taxe abuzive și nejustificate“, a mai afirmat Vasile. 

Creșterea tarifelor la gunoi a generat scandal în CL Craiova. Primarul ia apărarea Salubrității

Explicațiile au venit de la primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Edilul a luat apărarea Salubrității, susținând că societatea a făcut maximum posibil.

Creșterea tarifelor la gunoi a generat scandal în CL Craiova. Primarul Genoiu a luat apărarea Salubrității.
Creșterea tarifelor la gunoi a generat scandal în CL Craiova. Primarul Genoiu a luat apărarea Salubrității.

„Salubritate SRL știe că într-un an, într-o lună, cu atât mi repede, cu atât mai bine, se va încheia contractul de delegare a colectării. Și, cu toate acestea, nu a încetat niciodată să se doteze, să-și facă treaba. Inclusiv anul trecut au achiziționat în leasing operațional mașini de colectare a gunoiului. Asta în condițiile în care acest contract de delegare va înceta. A avut grijă să fie multifuncționale, să le poată folosi și la activitatea care va rămâne la ei, adică la deszăpezire.

În privința colectării selective, nici aici nu s-a oprit absolut nimic. Masterplanul de deșeuri are aceste containere de colectare selectivă, chiar unul dintre cele îngropate de pe platforme reprezintă deșeuri selectate deja (…) Cea mai mare sumă vine de la o taxă care este introdusă de ministerul mediului. Restul elementelor din fundamentarea și din calculația de preț sunt lucruri care țin de salariul minim pe economie“, a spus Genoiu. 

Acesta a mai explicat că mașinile noi cumpărate de Salubritate suportă un amortisment, care intră pe cheltuieli, de aceea scade redevența și că societatea are obligația să mențină un profit de 5%.

Salubritatea a justificat creșterea tarifelor prin faptul că a crescut, de la 1 ianuarie, salariul minim brut.

De asemenea, a crescut taxa pentru fondul de mediu, a crescut prețul pieselor de schimb și al motorinei.

Citește și „Se scumpește gunoiul” pentru a afla noile tarife care se vor practica în Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS