39.8 C
Craiova
sâmbătă, 13 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMAE: Atenţionare de călătorie pentru românii care merg în Bulgaria

MAE: Atenţionare de călătorie pentru românii care merg în Bulgaria

Românii care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia sunt avertizaţi că, pentru perioada 21 – 24 iunie, sunt preconizaţi timpi mari de aşteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare, cu precădere pentru data de 21 iunie pe sensul către Bulgaria şi, respectiv, pentru 24 iunie, pe sensul către România.

Potrivit unui comunicat al MAE, în cazul românilor care se întorc în țară prin punctul de frontieră Ruse, Ministerul Afacerilor Externe le recomandă să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod şi anume doi euro sau patru leva, ori să efectueze plata cu cardul bancar. Timpii de aşteptare pentru procesarea şi eliberarea documentelor justificative (chitanţe, facturi, bonuri fiscale) pot fi diminuaţi considerabil, relatează Agerpres.

De asemenea, în punctele de frontieră bulgare funcţionează centre de colectare a taxelor, impozitelor sau amenzilor de circulaţie aplicate pe teritoriul Republicii Bulgaria rămase restante. În cazul în care cetăţenii români se află într-una dintre aceste situaţii, aceştia vor fi obligaţi să îşi achite toate debitele către statul bulgar, plata urmând a fi efectuată numai cu card bancar.

MAE recomandă cetăţenilor români să folosească pentru intrarea în România şi celelalte puncte de trecere a frontierei

Pentru evitarea creşterii timpilor de aşteptare, MAE recomandă cetăţenilor români să folosească pentru intrarea în România şi celelalte puncte de trecere a frontierei situate la graniţa cu Republica Bulgaria: precum Vidin – Calafat, Kardam – Negru Vodă, Silistra – Ostrov Călăraşi, Dobromir – Krushari şi Kainardzha – Lipniţa (deschise în intervalul orar 8,00 – 20,00 şi doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t), Nikopol – Turnu Măgurele (feribot) (www.feribot-eurobac.ro), Svishtov – Zimnicea (feribot) (www.ferry.bg) şi Oryahovo – Bechet (feribot) (www.ferryboat.bg) şi Aydemir (Silistra) – Chiciu (Călăraşi) (feribot) (www.spikaferry.com).

Autorităţile bulgare recomandă ca vigneta electronică să fie achiziţionată online

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe subliniază importanţa informării corecte a şoferilor români şi achiziţionării în timp util a vignetelor electronice pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, înainte de a intra pe teritoriul bulgar. Autorităţile bulgare recomandă ca vigneta electronică să fie achiziţionată online prin intermediul paginii de internet www.bgtoll.bg, cu versiune în limba română: https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica, sau de la terminalele specifice montate în punctele de frontieră. MAE le recomandă șoferilor să respecte limitele de viteză pe teritoriul bulgar (50 km/h în localităţi, 90 km/h pe drumurile naţionale şi 140 km/h pe autostradă) şi, mai ales, în zona de acţiune a indicatoarelor cu regim de interzicere/ restricţie/ limitare de viteză, unde pot fi montate camere fixe sau mobile tip radar.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Citește şi: Restricții de tonaj pe drumuri naționale, drumuri expres și autostrăzi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS