20 C
Craiova
joi, 25 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua Mondială a Refugiatului: Peste 10.000 de solicitanți de azil în România au fost înregistrați anul trecut

Ziua Mondială a Refugiatului: Peste 10.000 de solicitanți de azil în România au fost înregistrați anul trecut

Astăzi este Ziua Mondială a Refugiatului. Peste 10.000 de solicitanți de azil în România au fost înregistrați anul trecut. Siria rămâne principala țară de origine pentru copiii refugiați.

Numai în 2023, numărul solicitanților de azil în România a ajuns la 10.483, dintre care 934 copii, 155 dintre aceștia ajungând în țara noastră neînsoțiți.

Alte 814 cereri au fost depuse în perioada ianuarie – martie a acestui an, dintre care 120 se referă la copii. Principalele țări de origine pentru copii, inclusiv minori neînsoțiți, sunt Siria (pe primul loc, la fel ca în anii anteriori), Somalia și Irak. 56% dintre copiii din alte țări decât Ucraina s-au simțit în pericol pe parcursul călătoriei lor (comparativ cu 18% dintre copiii din Ucraina), o mare parte raportând că au simțit acest pericol din cauza poliției (65%) și a grănicerilor (50%), iar alți 6 din 10 au spus că se simt în pericol din cauza contrabandiștilor, relevă datele unei anchete Salvați Copiii România, derulate la finalul anului trecut.

Situația refugiaților din Ucraina

Niciun copil din Ucraina care a răspuns la chestionar nu a spus că se simte în pericol din cauza poliției sau a traficanților. Un procent mult mai mic (12%) a raportat că se simte în pericol din cauza grănicerilor. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că cetățenii ucraineni pot călători fără viză în țările europene – fără a fi necesar să fie introduși ilegal peste granițe – în timp ce copiii din țări precum Siria și Afganistan trebuie adesea să treacă neoficial pentru a putea solicita protecție la frontierele unde autoritățile i-au respins ilegal și violent.

În timp ce doar 38% dintre copiii mai mari și 25% dintre copiii din alte țări decât Ucraina au declarat că speră să se întoarcă acasă, peste jumătate dintre copiii mai mici (58%) și 63% dintre ucraineni au răspuns afirmativ. Copiii din Ucraina au menționat în mod constant separarea de tații lor, care nu pot părăsi țara, conform legii marțiale. În total, 30% dintre reprezentanții copiilor au declarat că au fost nevoiți să-și lase membrii apropiați ai familiei în țara de origine.

Poveștile copiilor care fug de situația dramatică din țările de origine

“Îmi place în România, am învățat limba română și acum eu sunt traducătorul pentru familia mea!” (copil sirian refugiat, 10 ani).
La momentul sosirii în România, mama lui era însărcinată cu cel de-al treilea copil. Familia primește sprijin de la Salvați Copiii România, băiatul înregistrează progrese la școala unde a fost înscris. Întreaga familie participă cu regularitate la activitățile de acomodare culturală propuse de către Salvați Copiii în colaborare cu instituția și organizațiile partenere. A învățat limba română, și-a făcut prieteni cu care poate socializa și care îl ajută să se integreze mai ușor. Îi place să construiască lego și își proiectează viitorul în domeniul acesta al construcțiilor, poate inginer sau arhitect. 

La 10 ani, K. a fugit din Zaporojie, distrus de bombe. K. a venit în România împreună cu mama și cu sora mai mare, în luna decembrie 2022. Au fugit din calea bombelor care le-a devastat orașul, Zaporojie. Casa le-a fost distrusă.
Din luna martie  2023,  familia beneficiază de serviciile Organizației Salvați Copiii, prin proiectul Sprijin pentru copiii refugiați din Ucraina. Copila este înscrisă în programul After school derulat de către Salvați Copiii și frecventează, online, și cursurile școlii din Ucraina.

450 de copii și aproximativ 300 de adulți solicitanți de azil, în 2024

Numai în 2024, Organizația Salvaţi Copiii a oferit servicii educaționale și sociale pentru 450 de copii și aproximativ 300 de adulți solicitanți de azil și beneficiari ai protecției internaționale. Salvați Copiii a răspuns prompt nevoilor de asistență, oferind suport material pentru 355 de copii (alimente, haine, medicamente, consultații medicale, produse igienico-sanitare) și financiar pentru 110 copii, consiliere socială pentru 312 copii și părinții acestora, servicii educaționale și activități recreative pentru 127 de copii, sprijin în vederea înscrierii în sistemul de învățământ pentru 62 de copii.

De Ziua Mondială a Refugiatului, Salvați Copiii România reia apelul către autoritățile decidente să asigure cadrul necesar unei bune îngrijiri și integrări pentru toți copiii nevoiți să își părăsească locuințele, prietenii, uneori și familia, pentru a-și salva viața. Salvați Copiii consideră necesară oferirea unor servicii integrate de asistență adaptate nevoilor specifice copiilor solicitanți de azil sau beneficiari ai unei forme de protecție internațională.

Organizația Salvați Copiii este activă în domeniul azilului încă din 1995

România a devenit activă în domeniul azilului încă din 1991, autoritatea responsabilă pentru procesarea cererilor de azil fiind reprezentată de Inspectoratul General pentru Imigrări, care gestionează șase centre de proceduri și cazare în întreaga țară, în apropierea granițelor cu Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia şi Bulgaria.

Organizația Salvați Copiii este activă în domeniul azilului încă din 1995, derulând o serie de proiecte ce oferă servicii educaționale și sociale adresate nevoilor specifice copiilor solicitanți de azil, beneficiari ai protecției internaționale, minori neînsoțiți sau refugiați relocați. Peste 10.500 de copii și familiile acestora au beneficiat de activități zilnice, asistență financiară, consiliere socială și psihologică și suport material și educațional.

 Ziua Mondială a Refugiatului este sărbătorită în jurul lumii

Conform Convenției de la Geneva, ratificată de România și de alte 144 de țări din lume, refugiatul este „acea persoană care din cauza temerii justificate de a fi persecutată pe motiv de rasă, religie, naționalitate, apartenență la un grup social sau opinie politică și-a părăsit țara sa de origine, nu poate sau nu mai dorește să se întoarcă în țară.”

În anul 2000, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis să dedice ziua de 20 iunie refugiaților. De atunci, Ziua Mondială a Refugiatului este sărbătorită, în jurul lumii, în fiecare an în această zi pentru a atrage atenția asupra milioanelor de refugiați din toată lumea. 

Citește și: Caniculă peste România

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS