16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRecord de temperatură pentru această perioadă din an în Cuba

Record de temperatură pentru această perioadă din an în Cuba

Un record de temperatură pentru această perioadă din an, de 40,1 grade Celsius, a înregistrat Cuba joi, în partea sudică a teritoriului său, potrivit Centrului de previziuni din cadrul Institutului de Meteorologie. August era de obicei cea mai călduroasă lună a anului, informează AFP, preluată de Agerpres

Precedentul record de temperatură din Cuba a fost înregistrat la o altă staţie meteorologică din aceeaşi provincie: 39,7 grade Celsius, pe 12 aprilie 2020.

Joi, „recordul absolut de temperatură maximă din Cuba a fost doborât”, a anunţat centrul menţionat, citat vineri de presa de stat cubaneză. La ora locală 15:00, a fost înregistrată „o valoare de 40,1 grade Celsius la staţia meteorologică din Jucarito, în provincia Granma”, au precizat reprezentanţii centrului.

Vârful de căldură din această parte a insulei se datorează influenţei accentuate a presiunii atmosferice înalte, radiaţiilor solare puternice, acoperirii reduse de nori şi vânturilor slabe, au explicat specialiştii cubanezi.

Potrivit meteorologilor, august este de obicei cea mai călduroasă lună a anului în insulele din Marea Caraibilor.

Sfârşitul lunii martie că 2023 a fost cel mai călduros an din istoria înregistrărilor

Un raport al ONU a confirmat la sfârşitul lunii martie că 2023 a fost cel mai călduros an din istoria înregistrărilor, cu o temperatură medie la suprafaţa Terrei care a fost cu 1,45 grade Celsius peste nivelul de referinţă din era preindustrială.

Potrivit acestui raport, există „o probabilitate ridicată” ca anul 2024 să fie marcat la rândul său de temperaturi record.

Creşterea temperaturii globale pe termen lung este cauzată de creşterea concentraţiei de gaze cu efect de seră în atmosferă. Declanşarea fenomenului El Nino la jumătatea anului 2023 a contribuit la creşterea rapidă a temperaturilor.

Citeşte şi: Dosarul privind vizita lui Liviu Dragnea în SUA, restituit DNA. Judecătorii au anulat probele

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS