15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBombă! Spitalul din Cărbunești e în faliment, dar face angajări și dă 200.000 de lei pe an pe caserole din plastic

Bombă! Spitalul din Cărbunești e în faliment, dar face angajări și dă 200.000 de lei pe an pe caserole din plastic

Conducerea Spitalului de Urgență din Târgu-Cărbunești a anunțat recent că unitatea e în pragul falimentului.

Cu toate acestea, la spital este în derulare un concurs pentru angajarea unui medic și sunt cheltuieli la care se poate renunța, precum caserolele din plastic pentru mâncarea destinată bolnavilor. Potrivit primarului din Târgu-Cărbunești, Dănuț Birău, personal a recomandat reprezentanților unității medicale să elimine o serie de cheltuieli care pot ajuta Bugetul de Venituri și Cheltuieli. Astfel, doar cheltuiala anuală cu achiziția caserolelor din plastic în care este pusă mâncarea destinată bolnavilor costă peste 200.000 de lei.

„Eu am intervenit pe lângă șefii de la Spital și am recomandat că se poate renunța la anumite cheltuieli și pot fi găsite soluții. Dacă făceai un calcul numai caserolele din plastic pentru mâncare costau 50.000 de lei pe trimestru, deci 200.000 de lei pe an. Am recomandat să se revină la servirea din farfuriile clasice și să le igienizeze. Așa faci o economie importantă pe an”, a menționat primarul din Târgu-Cărbunești.

Cere bani Guvernului

Dănuț Birău a precizat că unitatea medicală nu se va închide și vor fi solicitate fonduri Ministerului Sănătății și la Secretariatul Guvernului pentru a acoperi datoria de 1,2 milioane de euro înregistrată de Spitalul din Târgu-Cărbunești. Primarul susține că sunt șanse ca ulterior unitatea spitalicească să fie menținută pe linia de plutire, mai ales că va fi dat în funcțiune corpul nou de spital cu patru secții.

„Aici vor fi 66 de paturi. Vom încheia contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate măcar pentru jumătate din paturile de acolo și într-un an vor ajunge la decontări totale care să se apropie de suma care este acum datorie. În prezent avem 343 de paturi și contracte cu CAS pe numai 260 de paturi. Eu spun că Spitalul nu se va închide. Mai sunt spitale cu datorii și se găsesc soluții. Vom face demersuri pe lângă minister și pe lângă Guvern să fie alocată suma necesară pentru plata arieratelor”, a menționat primarul din Târgu-Cărbunești, Dănuț Birău.

Managerul anunțase falimentul

Este de precizat că Sorin Mehedințu, managerul Spitalului din Târgu-Cărbunești, județul Gorj, a anunțat zilele trecute că unitatea medicală pe care o conduce este în pragul falimentului. Potrivit managerului, unitatea medicală ar cheltui 99% din buget pentru salarii, având peste 500 de salariați la un oraș cu 8.000 de locuitori.

Astfel, în momentul de față cheltuielile spitalului depășesc veniturile, unitatea medicală fiind îngropată în datorii. Acestea trec de 1,2 milioane de euro și au fost făcute încă din perioada pandemiei, când Spitalul Cărbunești a fost declarat unitate medicală COVID. Are numai 343 de paturi și nu produce pe cât consumă. Cele mai mari cheltuieli sunt cu salariile și mai ales cu sporurile care sunt acordate cadrelor medicale. Bugetul anual este de 83 de milioane de lei, din care 70 de milioane de lei cheltuieli de personal(40 de milioane de lei reprezintă salariul de bază și 30 de milioane de lei sporuri: sporuri pentru condiții de muncă, plata cu ora, indemnizație de hrană, vouchere de vacanță, alte drepturi în bani).

Citește și: Târgu Jiu: Restricții în trafic pentru lucrările la Varianta Ocolitoare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS