16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Cutremur de 7,4 grade în Taiwan. Cel mai puternic din ultimii 25 de ani

(VIDEO) Cutremur de 7,4 grade în Taiwan. Cel mai puternic din ultimii 25 de ani

-

Un cutremur de 7,4 s-a produs miercuri în largul coastei de est a Taiwanului, potrivit US Geological Survey. Este cel mai puternic din ultimii 25 de ani. Au fost emise avertismente de tsunami pentru insulă și sudul Japoniei.

Epicentrul cutremurului este situat la aproximativ 18 kilometri sud de orașul Hualien. Administrația Centrală Meteorologică din Taiwan a emis o avertizare de tsunami în urma cutremurului. O alertă de la CWA a fost trimisă rezidenților, deși nu toți au primit-o, avertizând că un tsunami era de așteptat să afecteze zona de coastă de nord. Rezidenții sunt sfătuiți să se evacueze și să meargă pe un teren mai înalt. Agenția de Meteorologie a Japoniei a emis, de asemenea, o avertizare de tsunami pentru insulele Miyakojima și Okinawa. Au avertizat că vor fi valuri de până la 3 metri.

Oameni blocați după ce 26 de clădiri s-au prăbușit în urma cutremurului din Taiwan

Oamenii au rămas blocați după prăbușirea a cel puțin 26 de clădiri, potrivit Centrului Central de Comandă de Urgență (CEOC) din Taiwan. Există rapoarte despre oameni prinși în șapte dintre clădiri, a adăugat CEOC. 15 dintre clădirile prăbușite suntdin județul Hualien, lângă epicentru, a spus CEOC. Cutremurul a afectat, de asemenea, sursele de energie, cu peste 91.000 de gospodării fără electricitate. Compania Taipower, operată de sta, lucrează în prezent pentru a rezolva problema. CEOC a mai remarcat că unele servicii feroviare din estul Taiwanului au fost suspendate, dar se estimează că vor fi din nou operaționale până la sfârșitul zilei.

Este de așteptat ca Taiwanul să fie lovit de replici în următoarele trei până la patru zile, potrivit Administrației Centrale a Meteorologice a insulei. Replicile ar putea fi la fel de puternice ca magnitudinea 6,5 ​​până la 7,0, a declarat un purtător de cuvânt al administrației.

Beijingul oferă asistență de ajutor după cutremurul din Taiwan

Beijingul a oferit asistență și ajutor după cutremurul care a lovit Taiwan, potrivit purtătorului de cuvânt al Oficiului pentru Afaceri Taiwan din China, Zhu Fenglian. „Partidele relevante de pe continent au fost foarte îngrijorate și își exprimă sincerele condoleanțe compatrioților din Taiwan afectați de dezastru”, a spus Zhu. Ea a adăugat că „vor acorda o atenție deosebită situației și consecințelor dezastrului și sunt dispuși să ofere asistență”.

Președintele Taiwanului cere administrației să ofere asistență

Președintele taiwanez, Tsai Ing-wen, a declarat că a „instruit imediat administrația fie la curent cu situația și să înțeleagă nevoile locuitorilor cât mai curând posibil”. Tsai a instruit administrația să „oferă asistența necesară și să lucreze împreună cu guvernele locale pentru a minimiza impactul dezastrului”, potrivit unei postări pe pagina ei de Facebook.

Coasta de est a Taiwanului este o atracție turistică frumoasă și accidentată

Coasta de est a Taiwanului este uluitor de accidentată și este o atracție turistică majoră. Geografia sa este o dovadă a forțelor tectonice puternice care se află dedesubt. Insula este situată acolo unde Placa Mării Filipine se întâlnește cu vasta Placă Eurasiatică. Rezultatul este o insulă în formă de lacrimă, care se mândrește cu o coloană falnică de munți care curge în mijlocul ei și o coastă de est care suferă în urma seismelor.

Partea de vest a Taiwanului este locul în care trăiește majoritatea populației, găzduind cele mai mari orașe, o rețea extinsă de trenuri de mare viteză și o mare parte din centrul industrial. În schimb, coasta de est este mult mai puțin populată și rurală. Drumurile întortocheate și o linie de tren mult mai lentă care trebuie să treacă prin zeci de tuneluri.

Orașul Hualien însuși este poarta de acces către multe obiective turistice populare, inclusiv faimosul Chei Tarako și stâncile dramatice Qingshui, o întindere de 21 de kilometri de stânci abrupte care au în medie peste 800 m înălțime. La sud de Hualien se află multe locuri de coastă care sunt deosebit de populare printre surferi și bicicliști, precum și Valea Huadong, cunoscută și sub numele de Valea Riftului de Est, care se mândrește cu multe sate rurale frumoase.

Zborurile au reluat pe aeroportul japonez Naha din Okinawa

Toate zborurile către și dinspre aeroportul japonez Naha de pe insula Okinawa s-au reluat după ce o avertizare de tsunami emisă pentru zonă a fost retrogradată, a declarat purtătorul de cuvânt al aeroportului, Hideaki Tsurudo, pentru CNN miercuri. Okinawa a fost afectată de mici valuri de tsunami sub 30 de centimetri în urma cutremurului din Taiwan, ceea ce a dus la suspendarea zborurilor. Dar niciun val nu a ajuns la aeroport și, prin urmare, acesta a fost redeschis, potrivit lui Tsurudo.

Citește și: UMF Craiova vrea să reabiliteze termic două cămine studenţeşti

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cetăţean american dat dispărut din Craiova

Secția 6 Poliție Craiova a fost sesizată, luni seară,...

ȘTIRI GdS