12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCEO se pregătește să dezmembreze și să vândă echipamentele vechi

CEO se pregătește să dezmembreze și să vândă echipamentele vechi

Administrația Complexului Energetic Oltenia (CEO) a alocat fonduri pentru întreținerea utilajelor din carierele miniere și din sucursalele electrocentrale, respectiv dezmembrarea și valorificarea celor vechi.

În acest sens este disponibilă suma de aproape un milion de lei pentru încheierea unui acord-cadru cu un furnizor de acetilenă tehnică. Luna aceasta va fi stabilită firma care va livra produsul respectiv în subunitățile Complexului Energetic Oltenia. Produsul solicitat se utilizează în activităţile auxiliare de întreţinere a utilajelor din dotarea unităţilor şi în activităţile de dezmembrare şi pregătire pentru livrare a deşeurilor metalice, rezultate în urma dezmembrărilor.

„Caracteristicile tehnice, cantitățile minime și maxime estimate pe durata întregului acord-cadru, precum si cantitățile minime și maxime care ar putea face obiectul unui singur contract subsecvent se regasesc in Caietul de sarcini Sucursala Miniera si Caiet de sarcini ELCFU”, conform CEO.

În subunitățile miniere se regăsesc cele mai multe utilaje și deșeuri metalice. De asemenea și ELCFU Motru are în dotare flota feroviară pentru transportul cărbunelui. În următorii ani cărbunele va fi înlocuit cu gaze naturale. Prin umare, vor rămâne foarte multe echipamente care vor fi tăiate și valorificate prin vânzare

Se închid treptat cariere miniere și grupuri energetice

La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate.

De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată:

  • Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027,
  • Cariera Pinoasa care se va închide în 2030,
  • Cariera Roșiuța care se va închide în 2029,
  • Cariera Roșia care se va închide în 2030. După închidere, activitățile de ecologizare vor dura 1 an. După 2031 nu mai va mai exista activitate de minerit și producere de energie pe bază de cărbune în România.

În ceea ce privește politica de personal, de la 11.000 de angajați CEO va rămâne în 2026 cu 4.500, iar în 2030 cu 2.613. La Complexul Energetic Oltenia sunt anunțate și noi investiții: două grupuri pe gaze naturale și opt parcuri fotovoltaice.

Patru parcuri fotovoltaice vor fi construite alături de OMV Petrom. Patru parcuri fotovoltaice și un grup pe gaze naturale la Turceni vor fi realizate alături de Tinmar Energy. Centrala pe gaze de la Ișalnița va fi realizată împreună cu ALRO. Pentru noile investiții au fost înființate companii mixte.

Citește și: Actrița Maia Morgenstern propusă Cetățean de Onoare al orașului Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS