18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInstanţa a decis suspendarea comasării TRADEM - Colibri - Maria Tănase, dar Primăria nu se lasă

Instanţa a decis suspendarea comasării TRADEM – Colibri – Maria Tănase, dar Primăria nu se lasă

Mai mulţi angajaţi ai Casei de Cultură „Traian Demetrescu” (TRADEM) au solicitat în instanţă suspendarea hotărârii de comasare a instituţiei cu Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” şi cu Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”, iar cererea le-a fost admisă. Dar Primăria nu se lasă. Face apel.

Instanţa a admis cererea de suspendare a hotărârii CL de comasare

Conform unei hotărâri a Consiliului Local Craiova, până la sfârşitul lunii martie a acestui an ar fi trebuit finalizate demersurile de comasare a celor trei instituţii, prin absorbţia Ansamblului „Maria Tănase” şi TRADEM de către Teatrul „Colibri”. Însă Casa de Avocatură Săuleanu şi Asociaţii a obţinut suspendarea executării actului administrativ, la cererea mai multor angajaţi TRADEM care au decis să dea în judecată Primăria şi instituţiile vizate.

„Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de suspendare a executării actului administrativ, ca neîntemeiată. Admite cererea formulată de reclamanţi, în contradictoriu cu pârâţii UAT MUNICIPIUL CRAIOVA şi CONSILIUL LOCAL CRAIOVA, TEATRUL PENTRU COPII ŞI TINERET „COLIBRI”, ANSAMBLUL FOLCLORIC „MARIA TĂNASE” şi CASA DE CULTURĂ „TRAIAN DEMETRESCU”. Suspendă executarea Hotărârii Consiliului Local nr. 653/18.12.2023, până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Tribunalul Dolj. Pronunţată azi, 15.02.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, se arată pe site-ul Tribunalului Dolj.

Primăria face apel

În urma acestei soluţii, GdS a contactat Primăria Municipiului Craiova pentru un punct de vedere. Conform purtătorului de cuvânt, Marina Andronache, Primăria va face apel. Aşadar, lucrurile nu s-au încheiat, iar administraţia locală pare determinată să îşi ducă la îndeplinire misiunea de transformare a trei instituţii culturale într-o struţo-cămilă. Un semnal al unei vehemenţe greu de înţeles, contradictorie cu proiectele culturale din ultimii ani. Proiecte pe care Lia Olguţa Vasilescu a părut să le gireze cu deschidere, arătând interes pentru creşterea acestui domeniu. Să ne amintim că în urmă cu vreo 7 ani, Craiova lupta pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.

Fără excepţii. Primăria vrea comasare şi o vrea repede

De remarcat este şi graba cu care Primăria Municipiului Craiova şi-a asumat punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung în privinţa comasării instituţiilor culturale. Legea anterior menţionată prevede şi excepţii. De pildă, instituţiile publice din domeniul culturii de interes judeţean şi local, precum şi instituţiile publice din domeniul culturii care au fost înfiinţate ca urmare a unor legi speciale, acorduri internaţionale sau ca urmare a primirii unor donaţii cu sarcini sunt exceptate de la măsura comasării. Iar TRADEM face parte dintre acestea, după cum a argumentat avocatul Mirel Morcov.

În plus, instituţiile din domeniul culturii fac parte dintre cele pentru care termenul de intrare în vigoare pentru procesul de comasare/desfiinţare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activităţii este data de 1 ianuarie 2025. Cu toate astea, Primăria Craiova s-a precipitat să încheie socotelile până în aprilie, anul acesta.

N-am scăpat de umbra măcelului cultural

Să frigă atât de tare la buzunare cultura? Cum se face că, în ciuda unor excepţii care oferă posibilitatea de salvare a anumitor instituţii culturale, Primăria decide totuşi să meargă înainte şi să taie de peste tot ca să încropească un Frankenstein cu urechi de TRADEM, gură de Ansamblu Folcloric şi membre de actori păpuşari? În decembrie, Craiova a fost aproape să rămână şi fără corul Filarmonicii. Dacă Primăria are câştig de cauză la recurs, Ansamblul „Maria Tănase” rămâne fără dansatori, iar la Teatrul pentru Copii ar urma să avem parte de un meniu cultural cu de toate, o shaorma culturală ciudată, care ameninţă să şteargă nişte ani valoroşi de progres într-un domeniu în care Craiova părea să facă paşi ceva mai curajoşi în ultima vreme.

CITEŞTE ŞI: SC CULTURA SRL

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS