23.9 C
Craiova
marți, 18 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOrașul din România în care a fost mai cald ca niciodată într-o lună ianuarie. Zece locuri din țara noastră care au făcut istorie meteo în 2023

Orașul din România în care a fost mai cald ca niciodată într-o lună ianuarie. Zece locuri din țara noastră care au făcut istorie meteo în 2023

Orașul din România în care a fost mai cald ca niciodată într-o lună ianuarie. Zece locuri din țara noastră care au făcut istorie meteo în 2023.

Anul 2023 a fost cel mai cald de când există date meteo în România și au fost câteva locuri ce merită „puse în ramă”, fiindcă prea multe lucruri au fost diferite față de clima obișnuită. De la Zimnicea la Stânca – Ștefănești, și de la Brașov până la Constanța au „căzut” recorduri, au fost secete și au fost nopți enervant de calde.

Care sunt cele zece locuri care au făcut istorie meteo în 2023.

Turnu Măgurele va rămâne în istoria meteo românească pentru că în 18 ianuarie s-au înregistrat +22,5 °C, cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată în România în ianuarie. Recordul anterior pentru Turnu Măgurele era din 2002 și a fost depășit cu 3 grade C, adică foarte mult, pentru că în general depășirea este cu sub jumătate de grad.

Turnu Măgurele a fost în prim plan și la jumătatea toamnei, căci pe 21 octombrie au fost acolo +35,1 °C, cea mai târzie temperatură caniculară înregistrată în țară.

Media pe întregul an a fost +14,3 °C, cu o maximă de +40,9 °C și o minimă de -9,8 °C.

În general Calafat a fost în ultimii ani locul cu cele mai ridicate maxime, însă în 2023 Zimnicea a fost de numeroase ori cea mai caldă localitate din țară. În iulie, media s-a apropiat de 27 °C, au fost peste 36 °C în septembrie și pe 25 iulie s-a înregistrat maxima pe țară, +42 °C. A fost o singură noapte cu minime de sub -10 °C, iar media de temperatură pe întregul an a fost +14,4 °C, nou record.

O maximă de 42 °C în vara anului trecut s-a mai înregistrat la o singură stație meteo, în afară de Zimnicea: la Cernavodă, unde media de temperatură a lunii august a fost de 26 °C, iar media anuală, de +14,3 °C, depășind cu mult recordul din 2019.

Brașov a fost pentru prima pară când temperatura medie anuală a trecut la Brașov de 10 °C, în timp ce în anii cei mai reci era de sub 7 °C. La Brașov, nu doar că au fost puține zile cu zăpadă, dar au fost stabilite recorduri absolute de temperatură în ianuarie (17 °C) și în decembrie (19,1 °C), acesta din urmă depășind o temperatură de acum 65 de ani).

Temperaturi într-o noapte de iarnă ca vara

Pe 2 decembrie maxima dimineții a fost extraordinar de ridicată: +12,7 °C, nu prea departe de cea mai caldă noapte de iulie 2023 (minimă +17,3 °C). Maxima anului a fost de +33,9 °C, la final de august.

Joseni este unul dintre „polii frigului”, alături de Întorsura Buzăului și Miercurea Ciuc. Dar la stația meteo situată la 750 m alt media anuală a fost pentru prima oară peste 8 °C, în timp ce la mijlocul anilor ’80 era de sub 5 grade C.

De la +12,6 °C la +13,4 °C

În ianuarie au fost mai întâi +12,6 °C, fiind depășit un record de la 1925, iar ziua următoare a venit un nou record: +13,4 °C. În august au fost aproape 33 °C, în octombrie, peste 25 °C, iar în decembrie, peste 15 °C.

Tot în decembrie a fost o noapte cu o minimă record de +7,4 °C, iar Joseni a fost locul din România unde, în ultima lună din an, temperatura a fost cea mai ridicată față de normal (cu 4,6 °C mai mult decât într-o lună decembrie obișnuită).

București Filaret a fost în multe zile cel mai cald din țară, iar în iunie, august și septembrie la această stație meteo s-a înregistrat cea mai mare temperatură medie din țară. Și cea mai ridicată temperatură lunară din țară a fost tot aici, +26,8 °C în august.

A fost, de departe, cel mai cald an, cu o medie de +14,5 °C, cu mult peste recordul din 2020. Cea mai rece noapte a adus o temperatură de (numai) -7,9 °C, iar cea mai caldă noapte din an a însemnat o minimă de +23,1 °C. Într-o zi de iulie au fost la amiază aproape 41 °C.

În patru luni din an stațiile meteo din Constanța au avut cele mai ridicate temperaturi din țară. În orașul de la malul mării nu sunt maxime foarte ridicate pe timp de vară, însă iarna și la finalul toamnei sunt minime nocturne foarte ridicate.

La Constanța, media anuală de temperatură a fost extrem de ridicată pentru orice loc din România, +14,7 °C, iar minimele nu au coborât sub -7,4 °C. Au fost multe nopți cu minime de peste 20 °C, așa-numite nopți tropicale, prima fiind pe 22 iunie, iar cea mai târzie, pe 27 septembrie. Pe 21 octombrie au fost aproape 32 °C, fiind depășit cu aproape un grad un record ce data de la 1928!

În Moldova a fost caldă și secetoasă toamna, iar la Iași anul trecut a fost cel mai cald din istorie, cu o medie de +12,6 °C. Au fost multe momente extreme, începând cu luna ianuarie, când au fost +19,4 °C, cu 4 grade C (1) peste un record de ianuarie ce data de 1921. A spune că recordul a fost „spulberat” nu este o exagerare aici. Media lunii ianuarie a fost de 3 °C, cu nopți ce au adus și minime de 5 °C.

August a fost o lună extrem de caldă, cu o medie de aproape 25 °C, o maximă de 39 °C și cu mai multe nopți cu peste 20 °C. În ultima decadă din octombrie au fost 33 °C, nu departe de record. În decembrie au fost aproape 18 °C și media lunii a trecut de 2,5 °C.

Puține locuri din România au așa vreme extremă și așa diferențe mari de temperatură între noapte și zi. La Întorsură a fost în ianuarie cel mai cald din țară față de normal, o diferență de 6,9 °C, vremea fiind mai degrabă de martie în prima lună a anului.

În februarie au fost două nopți cu minime de sub -30 °C, dar pe timp de zi temperaturile au urcat cu 28-29 de grade Celsius.

A fost cel mai cald an la Întorsură, cu o medie de 8,9 °C, departe de anul 2019, când media a fost de +8,3 C. În iulie au fost peste 32 °C după prânz, iar cea mai caldă noapte a avut o minimă de +16,9 °C. În ianuarie au fost aproape 16 °C, un nou record, iar în decembrie maxima s-a apropiat de 15 °C și în cea mai caldă noapte nu a scăzut sub +3,5 °C.

La Stâna de Vale plouă cel mai mult

Stâna de Vale, stațiunea din Apuseni este locul unde plouă și ninge cel mai mult din țară, iar în 2023 localitatea a fost în patru dintre cele 12 luni pe locul întâi la precipitații în țară.

Noiembrie a fost o lună extraordinară, cu un total de peste 400 mm, depășind un record vechi de peste 70 de ani. Mai mult, cu acel total de 416 mm în penultima lună, Stâna de Vale a depășit un record de ploi de noiembrie pentru întreaga țară, un record care din 1937 fusese deținut de Drobeta Turnu Severin.

A fost și un an cald, cu o medie de peste 6 °C și cu nopți de vară în care minima nu a scăzut sub 15-16 °C, valoare foarte ridicată pentru 1.100 m alt. Și aici a fost foarte cald în ultimele zile din an, cu temperaturi ce s-au apropiat de 8 °C.

La stația meteo Stânca Ștefănești din județul Botoșani, chiar la granița cu Rep Moldova, au fost două luni de iarnă în care nu a căzut nici măcar o picătură de ploaie. Datele ANM arată că nici în ianuarie și nici în decembrie nu a plouat acolo. În prima lună maxima a fost de +17,6 °C, iar în ultima lună, de +16,6 °C (valori extraordinar de mari). La final de august au fost 38 °C.

Nu doar că a fost o toamnă secetoasă, însă pe 21 octombrie s-a produs un nou record de temperatură pentru luna a zecea: +31,2 °C.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS