25.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVizitele externe ale lui Klaus Iohannis au costat peste 8 milioane de euro în 2023

Vizitele externe ale lui Klaus Iohannis au costat peste 8 milioane de euro în 2023

Klaus Iohannis a efectuat, în acest an, 34 de deplasări externe, care însumează cheltuieli de peste 41 de milioane de lei (8,2 milioane de euro), a dezvăluit Cotroceniul, potrivit Hotnews.

Informația vine în contextul în care în acest an a existat o dezbatere publică pe tema costurilor vizitelor în străinătate ale președintelui. Ele nu sunt prezentate în detaliu pe motiv că sunt informații secretizate.

Conform unui răspuns al Administraţiei Prezidenţiale la solicitarea Agerpres, cheltuielile aferente pentru cele 34 de deplasări externe ale delegaţiilor oficiale conduse de preşedintele Klaus Iohannis, în anul 2023, însumează 41.104.103 lei.

Acești bani reprezintă aproape o treime din bugetul Administrației Prezidențiale pe 2023, stabilit la 135 milioane de lei.

Vizitele lui Ioahnnis, o premieră în ultimii 20 de ani

Iohannis a făcut în 2023 mai multe vizite în lume care au reprezentat o premieră în ultimii 20 de ani. Șeful statului a mers în Japonia, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Brazilia, Chile, Argentina, Kenya, Tanzania, Cabo Verde sau Senegal.

Prezentate de Administraţia Prezidenţială drept succese diplomatice, în ţară au fost intens criticate pentru costuri. Ele sunt ținute la secret, dar un alt motiv a fost şi că destinaţiile au fost considerate mai degrabă turistice.

Informațiile defalcate despre vizitele lui Klaus Iohannis sunt tot secrete

În 12 decembrie, Administraţia Prezidenţială a transmis însă, într-un răspuns oficial referitor la costurile turneului oficial făcut de şeful statului în Africa.Cotroceniul a precizat că detalierea cheltuielilor necesare pentru aceste deplasări externe, pe destinaţii, perioade şi categorii, nu este posibilă.

Motivul: „această operaţiune poate genera situaţii de încălcare a prevederilor legale referitoare la protecţia informaţiilor clasificate”.

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Șoferul care a lovit intenționat un bărbat cu mașina în Slatina a fost reținut

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS