14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePunctul de frontieră dintre Egipt și Gaza se va deschide la ora locală 10.00, anunță Ambasada SUA. Peste 200 de români vor să părăsească fâșia

Punctul de frontieră dintre Egipt și Gaza se va deschide la ora locală 10.00, anunță Ambasada SUA. Peste 200 de români vor să părăsească fâșia

Punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza și Egipt se va deschide sâmbătă, 21 octombrie, la ora locală 10.00, potrivit Ambasadei SUA, citată de Sky News.

Măsura ar permite străinilor să părăsească Gaza, care se află sub tir israelian.

Într-o postare pe rețelele de socializare, ambasada a declarat că a „primit informații” că punctul de trecere se va deschide în această dimineață, scrie G4Media.

„Nu știm cât timp va rămâne deschis pentru ca cetățenii străini să părăsească Gaza”, a adăugat aceasta.

Ambasada a declarat că se așteaptă ca „multe persoane să încerce să traverseze”. Iar cei care încearcă să intre în Egipt „trebuie să se aștepte la un mediu potențial haotic și dezordonat de ambele părți ale punctului de trecere”.

„Situația rămâne dinamică și fluidă, iar mediul de securitate este imprevizibil. Ar trebui să vă evaluați siguranța și securitatea personală înainte de a alege să vă îndreptați spre graniță sau să încercați să treceți”, a precizat ambasada.

Despre românii din Fâșia Gaza

Amintim că purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Radu Filip, a declarat, în 16 octombrie, că, din cei 350 de cetățeni români și membri de familie ai acestora aflați în Fâșia Gaza, peste 200 au cerut sprijinul în vederea evacuării.

„Aceștia sunt în apropierea punctului de trecere, sunt relativ grupați și suntem în contact cu ei. Până acum, situația de securitate din teren nu a permis evacuarea lor în siguranță”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al MAE.

Potrivit unor surse oficiale, foarte mulți dintre cei care urmează să fie evacuați sunt copii.

După ce vor putea ieși din Gaza, cetățenii români vor fi preluați de autocare. Aceștua vor fi duși direct la aeroportul din Cairo, de unde vor fi aduși în România cu avionul.

În Palestina (West Bank, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est) trăiește o comunitate mixtă româno-palestiniană. Aceasta este estimată la 2000 de persoane, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. Majoritar, cetățenii români din Palestina posedă și cetățenia palestiniană, dobândită în urma căsătoriei mixte.

Comunitatea este compusă în principal din următoarele categorii:

  • Femei cu cetățenie română căsătorite cu palestinieni. (Este vorba despre absolvenți de studii universitare în România sau oameni de afaceri care au petrecut anumite perioade în România)
  • Copiii rezultați din familiile mixte sus-menționate, cetățeni români
  • Cetățeni palestinieni absolvenți de studii universitare în România (în perioada 1970-prezent). Ei sunt buni vorbitori de limbă română, atașați de valorile culturale românești, purtători de mesaj identitar românesc în Palestina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS