23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpania a cerut recunoașterea limbilor catalană, bască și galiciană ca limbi oficiale ale UE 

Spania a cerut recunoașterea limbilor catalană, bască și galiciană ca limbi oficiale ale UE 

Recunoașterea limbilor catalană, bască și galiciană ca limbi oficiale ale UE. Această solicitare a guvernului spaniol a fost dezbătută marți de miniștrii afacerilor europene. Aceştia au ridicat obiecții și au cerut mai mult timp pentru a lua o decizie, transmite AFP.

„Nu vorbim despre limbi minoritare”, a argumentat la Bruxelles ministrul spaniol de externe José Manuel Albares. „Catalana este vorbită de peste 10 milioane de persoane, ceea ce o plasează deasupra multor limbi ale reprezentanților din jurul acestei mese”, a spus Albares către omologii săi.

Uniunea Europeană are în prezent 24 de limbi oficiale

Uniunea Europeană, unde există aproximativ șaizeci de limbi regionale sau minoritare, are în prezent 24 de limbi oficiale. Acest statut implică faptul că documentele juridice ale UE (tratate, regulamente sau acorduri internaționale) sunt traduse în aceste limbi și că există servicii de traducere pentru summituri și reuniuni ministeriale.

O astfel de recunoaștere necesită o decizie unanimă a celor 27 de state membre.

Solicitarea guvernului premierului spaniol demisionar Pedro Sanchez, trimisă la mijlocul lunii august, a fost o cerere a mișcării catalane pro-independență. Liderul socialist va avea neapărat nevoie de aceasta în curând dacă speră să revină la putere.

Citeşte şi: România, promovată pe autobuzele turistice din Paris

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS