12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateStoltenberg, despre rămășițele dronei găsite în România: Nu avem informații legate de un atac intenționat al Rusiei

Stoltenberg, despre rămășițele dronei găsite în România: Nu avem informații legate de un atac intenționat al Rusiei

NATO nu are niciun indiciu că fragmentele de dronă găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac intenționat lansat de Moscova împotriva țării noastre, a declarat joi șeful alianței, Jens Stoltenberg, informează Reuters.

„Nu avem nicio informație care să indice un atac intenționat din partea Rusiei și așteptăm rezultatul anchetei în curs”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în fața parlamentarilor europeni.

Stoltenberg a subliniat riscurile pe care le reprezintă atacurile aeriene rusești în apropierea teritoriului alianței.

„Acestea demonstrează riscurile de incidente și accidente”, a spus el. „Indiferent de acest rezultat (al anchetei), ceea ce am văzut, desigur, sunt multe lupte. De asemenea, sunt atacuri aeriene în apropierea granițelor NATO”.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat miercuri că bucăți dintr-o dronă rusească folosită în atacul din noaptea de duminică spre luni au căzut pe teritoriul țării noastre, potrivit Antena 3 CNN. Rămășițele au fost găsite pe raza comunei tulcene Ceatalchioi, la două zile după ce Ucraina a susținut că o drone ruseșit au detonat pe teritoriul românesc, informații vehement negate de oficialii români.

România i-a informat pe aliaţii NATO despre acest incident

„În situaţia în care ne aflăm, în situaţia de război la graniţa noastră, trebuie să înţelegem că avem o situaţie fluidă, cum spun experţii. Astăzi, avem altă situaţie decât ieri, potrivit observatornews.ro.

Toată comunicarea noastră a fost făcută cu bună credinţă şi în baza dovezilor de care am dispus noi. Nu putem să facem afirmaţii care angajează statul român în baza unor supoziţii.

Trebuie să avem dovezi pentru asta. Ministerul Apărării m-a informat – şi sunt convins că de bună credinţă – că nu există astfel de piese şi asta a fost comunicarea făcută public. Între timp, situaţia s-a schimbat. Au apărut astfel de piese. Am dispus verificări rapide, profesioniste, după care vom face următorii paşi. Între timp am informat aliaţii NATO”, a spus şeful statului

„România i-a informat pe aliaţii NATO despre acest incident la reuniunea de astăzi a Consiliului Nord-Atlantic. Aliaţii şi-au exprimat puternica solidaritate cu România”, a declarat şi purtătorul de cuvânt interimar al NATO, Dylan White. Acesta s-a referit la descoperirea de „resturi, posibil de la o dronă, pe teritoriul României”, conform EFE.

Echipele MApN au descoperit elemente care ar putea fi resturi de dronă

Potrivit purtătorului de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, echipele MApN au descoperit elemente care ar putea fi resturi de dronă. O investigaţie se va defăşura, pentru a afla provenienţa dronelor. Purtătorul de cuvânt al MApN a subliniat că nu se poate face o legătură de cauzalitate între aceste resturi şi atacurile anterioare asupra ţintelor ucrainene de la graniţa cu România.

Citeşte şi: Stimulente financiare pentru șomerii care își găsesc de lucru în alte localități

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS