22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul şef al ISJ Mureş, urmărit penal pentru fraude la bacalaureat şi luare de mită

Fostul şef al ISJ Mureş, urmărit penal pentru fraude la bacalaureat şi luare de mită

Fostul inspector şcolar general al ISJ Mureş este urmărit penal de DNA pentru instigare la abuz în serviciu, după ce ar fi determinat persoane implicate în supravegherea probei de matematică a bacalaureatului să ajute un candidat să promoveze. Acesta mai este urmărit şi pentru două fapte de luare de mită. Acesta este acuzat că ar fi primit 3.000 de euro pentru promovarea bacalaureatului de către o altă persoană şi ar fi cerut părinţilor unui elev căruia îi aprobase transferul să susţină un moment artistic la un eveniment, scrie News.ro.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Sabin Gavril Păşcan, la data faptelor inspector general şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, pentru instigare la abuz în serviciu şi luare de mită (două fapte).

În perioada organizării examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023, Paşcan ar fi determinat persoanele implicate în supravegherea desfăşurării probei de matematică să ajute o persoană să promoveze acest examen.

În acelaşi context, inspectorul general şcolar ar fi primit, printr-un intermediar, suma de 3.000 euro pentru a ajuta o altă persoană să promoveze examenul de bacalaureat.

Mită şi spectacole gratuite

”În data de 14 martie 2023, suspectul Păşcan Sabin Gavril, după ce ar fi aprobat transferul unui şcolar de la o unitate de învăţământ la alta, ar fi pretins părinţilor acestuia (solişti de muzică populară) susţinerea unui moment artistic, cu titlu gratuit, la un eveniment organizat de către suspect cu ocazia sărbătorilor pascale, lucru acceptat de către aceştia. Ulterior, momentul artistic respectiv ar fi fost susţinut, tot cu titlu gratuit, de către o colegă a celor doi soţi”, arată procurorii DNA.

În acest dosar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Suspectului Păşcan Sabin Gavril i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile.

”Anterior, persoana care a remis suspectului, cu titlu de mită, suma de 3.000 euro a încheiat cu procurorii anticorupţie, în data de 28 iulie 2023, un acord de recunoaştere a vinovăţiei, acesta fiind de acord cu încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate respectiv 1 (un) an şi 4 (patru) luni închisoare cu suspendare”, menţionează anchetatorii.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

Potrivit presei locale, Păşcan a demisionat din funcţia de inspector şef în 1 august, după ce ar fi apărut informaţii legate de ancheta în acest dosar.

Citeşte şi: Un vibrator blocat în anus l-a dus pe un bărbat din pat la spital

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS