20.4 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCJ Dolj îşi cumpără sediu

CJ Dolj îşi cumpără sediu

Ce investiţii şi-a mai propus Consiliul Judeţean Dolj să facă în acest an? În primul rând, cu o parte a banilor rămaşi necheltuiţi anul trecut, intenţionează să-şi achiziţioneze un alt sediu. În al doilea rând, CJ Dolj are în plan să achiziţioneze autobuze electrice pentru şcolile din judeţ. În cazul acestui proiect, banii vin prin PNRR. Pentru alte proiecte autoritatea judeţeanţă intenţionează să se împrumute cu suma de 50.000.000 de lei.

Consiliul Judeţean Dolj a găsit o altă folosinţă banilor necheltuiţi anul trecut. Excedentul bugetar pentru anul 2022 este în cuantum de 30.001 de lei. O parte din această sumă va fi folosită pentru achiziţia unui imobil situate în imediata vecinătate a sediului Consiliului Judeţean Dolj. Acesta va servi drept sediu instituţiei judeţene.

„Excedentul bugetar rezultat la finele anului 2022 este în cuantum de 30.001,00 mii lei din care, prin HCJ Dolj nr.53 /02.02.2023, a fost aprobată suma de 25.168 mii lei pentru a fi utilizată la finanţarea cheltuielilor secţiunii de dezvoltare în anul 2023. Din suma rămasă nerepartizată se propune alocarea sumei de 4.000,00 mii lei pentru finanţarea obiectivului de investiţii „Achiziţie clădiri”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre a CJ Dolj.

Sediul BCR este de vânzare, CJ Dolj a pus ochii pe el


Imobilul pe care CJ Dolj intenţionează să-l achiziţioneze este:

„clădirea aflat în proprietatea Băncii Comerciale Române S.A., formată din două corpuri situate în municipiul Craiova, str. Olteț, nr. 4, respectiv str. Nicolăescu Plopșor, nr. 2A”.


CJ Dolj justifică această alegere prin faptul că instituţia este găzduită de către Prefectura Dolj în Palatul Administrativ. Respectiva clădire urmează să intre într-un amplu proces de reabilitare şi din această cauză consiliul rămâne fără sediu. Drept urmare, s-a pliat foarte repede şi a găsit un imobil în imediata vecinătate.

„Imobilul, proprietate a Băncii Comerciale Române S.A., edificat în perioada 1930-1940, este format din două corpuri de clădire adiacente, C1 și C2, situate, în municipiul Craiova, unul în str. Olteț, nr. 4 (fost Olteț, nr. 8) iar celălalt pe str. Nicolăescu Plopșor, nr. 2A. Cele două corpuri de imobil comunică între ele, accesul putând fi efectuat direct dintr-o clădire în alta, ca și când ar fi o singură clădire. Corpul C1, situat în str. Olteț, nr. 4. Corpul C2, situat în municipiul Craiova, str. Nicolăescu Plopșor nr. 2A.Clădirile au suprafața construită (amprenta la sol) de 783 mp și o suprafață utilă totală de 3.855,23 mp”, se arată în proiectul de hotărâre al CJ Dolj.

Valoarea de piaţă estimată a respectivului imobil este de 8.853.000 de lei respectiv 1.787.000 euro.

Autobuze electrice pentru şcolile din judeţ

microbuze electrice
microbuze electrice

O altă investiţie pe lista CJ Dolj este achiziţionarea unor autobuze electrice destinate şcolilor din judeţ. Banii vor veni prin PNRR, solicitantul urmând să depună cererea de finanţare nerambursabilă.
Valoarea totală eligibilă maximă a proiectului este de 30.172.560 de lei fără TVA, respectiv 35.905.346,40 lei, TVA inclus. Din bugetul judeţului vor fi supoartate doar cheltuielile de informare şi publicitate în sumă de 7.829,78 de lei, fără TVA, respectiv 9.317,44, cu TVA şi cheltuielile cu înmatricularea auto provizorie. Acestea sunt cheltuieli neeligibile. Data finală de implementare a proiectului va fi 31 decembrie 2024, sumele aferente proiectului se vor regăsi în bugetele anilor 2023-2024. Proiectul se numeşte „Transport școlar verde pentru elevii din județul Dolj” în cadrul Apelului „Microbuze electrice pentru elevi”.

Investiţii cu bani împrumutaţi

Pentru alte investiţii pe care CJ Dolj le are în plan, instituţia intenţionează să se împrumute. În total, CJ Dolj are nevoie de 50.000.000 de lei. Suma va fi împărţită pentru mai multe proiecte. Unul dintre acestea ar fi modernizarea şi creşterea eficienţei energetice a unui imobil de pe strada Tabaci, respectiv din incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. În acest caz costurile s-ar ridica la 6.100.000 de lei.

O altă investiţie ar viza reabilitarea unui alt imobil care aparţine CJ Dolj, acesta fiind situat pe Aleea Voinicului, nr. 14 şi anume Policlinica pentru Sportivi. În aces caz costurile se ridică la 2.318.095 de lei. Cu banii obţinuţi prin acest împrumut, CJ Dolj ar urma să modernizeze DJ 561A, Moţăţei – Dobridor – Unirea – Pleniţa până lalimita cu judeţul Mehedinti, tronson 2 . Valoarea acestui proiect ar fi în cuantum de 6.393.504 de lei. Alte trei proiecte cu finanţare externă rambursabilă sunt: „Reacţii coordonate şi eficiente ale autorităţilor în situaţii de urgenţă în regiunea Dolj -Vratsa”, Dolj-Montana: Pași comuni pentru o mai bună conectivitate şi Montana-Dolj: Acces mai bun – comunități mai apropiate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS