10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVila prințului Barbu Știrbey din Mamaia, scoasă la vânzare

Vila prințului Barbu Știrbey din Mamaia, scoasă la vânzare

Vila prinţului Barbu Ştirbey din Mamaia, construită la 1930, cu 16 camere, este scoasă la vânzare de Romania Sotheby’s International Realty. Preul acesteia se ridică la 490.000 de euro.

Dezvoltarea modernă a staţiunii Mamaia a început în anul 1906. Atunci s-au ridicat primele Pavilioane pentru turişti, în fapt primele cabine de lemn, reunite, pentru băi. Înlesnirea accesului turiştilor prin construirea căii ferate avea să cântărească enorm în modelarea ulterioară. Aceasta a fost influenţată şi de modernizarea portului din Constanţa care împingea plaja spre satul din nordul oraşului.

Importantul impuls pe care l-a dat familia fregală

O serie de întâmplări nefericite aveau să aducă un influx important de modernizări staţiunii. Este vorba despre devastarea reşedinţei regale din Constanţa în timpul Primului Război Mondial. De asemenea, distrugerea în urma unui incendiu a Pavilionului din Mamaia (1920). Aportul cel mai important a fost adus de familia regală. În urma unei donaţii făcute de primăria Constanţa, a început ridicarea unei reşedinţe de vară în staţiunea Mamaia.

Viitorul complex s-a conturat începând cu 1924, după planurile arhitectului Mario Stoppa şi ideile Reginei Maria. Doi ani şi jumătate mai târziu avea să fie finalizat. După moartea Regelui Ferdinand (iulie 1927), Maria va dona Reginei Elena întregul complex (decembrie 1927). Aceasta și-a păstrat doar o parcelă de circa 3.000 mp. Regina avea să ridice aici o vilă de vacanţă, în stilul palatului Tehna Juva din Balcic, cu minaret şi deschidere către mare.

Citește întreg articolul pe News.ro.

Citește și: Hoți de motorină, prinși în flagrant în Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS