10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCEDO cere României să recunoască familiile formate din persoane de același sex

CEDO cere României să recunoască familiile formate din persoane de același sex

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, marţi, că România a încălcat articolul 8 din Convenţie care face referire la „respectarea vieţii private şi de familie” în cazul cuplurilor de acelaşi sex.

Astfel, în urma deciziei istorice CEDO, România va trebui să recunoască şi să protejeze familiile formate din persoane de acelaşi sex.

Hotărârea a fost luată cu cinci voturi la doi. Procesul intentat împotriva României de familia Buhuceanu – Ciobotaru şi alte 20 de cupluri a fost unul mult așteptat de zecile de mii de persoane gay de la noi din țară, conform news.ro.

România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex

CEDO a constatat în acest caz faptul că România a încălcat Articolul 8 al Convenției, care protejează viața de familie, în cazul celor 42 de petenți.

În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenția, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex.

CEDO subliniază clar că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaștere care să le ofere acestor familii drepturi egale și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri.

Potrivit deciziei, CEDO „constată, cu cinci voturi la două, că a avut loc o încălcare a articolului 8 din Convenţie”.

În 2019, familia formată din Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru a dat în judecată statul român pentru că nu le-a fost recunoscută relația de familie.

20 de cupluri formate din persoane de același sex care formează o familie s-au alăturat procesului

Alte 20 de cupluri formate din persoane de același sex care formează o familie s-au alăturat procesului de la CEDO.

Cele 42 de persoane, sprijinite de Asociația ACCEPT, au dat statul român în judecată la CEDO și au cerut României să recunoască familiile formate din persoane de același sex și interzicerea discriminării acestora. Toate aceste lucruri sunt prevăzute în Articolele 8 și 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Acest caz istoric reunește 42 de petenți (13 cupluri de femei lesbiene și 8 cupluri de bărbați gay) cel mai mare număr de persoane gay și lesbiene care au solicitat vreodată protecția vieții lor de familie într-un caz la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS