17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNouă morţi şi peste 10.000 de evacuaţi după inundaţiile catastrofale din Italia

Nouă morţi şi peste 10.000 de evacuaţi după inundaţiile catastrofale din Italia

Nouă persoane au murit și peste 10.000 au fost evacuate după ce ploile torenţiale au lovit regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei. Au avut loc inundații și alunecări de teren, au declarat oficialii miercuri, scrie Hotnews.

Ministrul Protecției Civile, Nello Musumeci, a declarat că în unele zone a plouat în 36 de ore cât în jumătate de an. Râurile s-au umflat, trimițând apa în cascade prin orașe și scufundând mii de acri de teren agricol.

Aproape 400 de drumuri distruse

Pământul nu mai absoarbe nimic după luni de secetă, a spus președintele regiunii Emilia-Romagna, Stefano Bonaccini. Aproape 400 de drumuri sunt fie distruse, fie inutilizabile. În multe locuri electricitatea, apa și telefoanele nu sunt funcționale, potrivit La Repubblica.

Alerta roșie de inundații, emisă de agenția regională de securitate teritorială și protecție civilă, a fost confirmată pentru zona Modena – oraș din regiune – și pentru joi, 18 mai, în ciuda faptului că nu mai sunt așteptat precipitații.

Ploile abundente din ultimele zile determină persistența unor viituri mari în câmpie, cu consecințe critice asupra teritoriului.

„Ne confruntăm cu evenimente catastrofale care probabil nu au fost văzute până acum”, a mai spus Sefano Bonaccini.

Ravenna, renumit pentru siturile sale bizantine, a fost grav afectat. Reprezentantul local al Ministerului de Interne a spus că aproximativ 14.000 de persoane trebuie evacuate cât mai curând posibil.

Autoritățile au declarat că inundațiile au lovit 37 de orașe și comunități. Au fost înregistrate aproximativ 120 de alunecări de teren. Cel puțin un pod, în apropierea orașului Bologna, s-a prăbușit. Unele drumuri au fost compromise de inundații și multe servicii feroviare au fost suspendate.

Irene Priolo, vicepreședintele regiunii, a declarat că, deși ploile nu mai sunt atât de abundente, nivelul râurilor continuă să crească.

Nouă persoane au decedat

Nouă trupuri neînsuflețite au fost preluate din diferite zone, a spus Bonaccini. Inițial, autoritățile anunțaseră 5 persoane decedate, iar ulterior bilanțul a crescut.

Ministrul Protecției Civile Musumeci a declarat că va cere cabinetului să găsească 20 de milioane de euro pentru zona afectată atunci când se va reuni, pe 23 mai, pentru a lua în considerare măsuri de ajutor.

Plățile impozitelor și ipotecilor vor fi suspendate pentru regiunile afectate de inundații în timpul situației de urgență.

Inundații după luni de secetă

A fost a doua oară în această lună când Emilia-Romagna a fost lovită de vremea rea. Cel puțin două persoane au murit în timpul furtunilor de la începutul lunii mai.

Ploile torenţiale, după luni de secetă care au uscat pământul, i-au redus capacitatea de a absorbi apa şi au agravat impactul inundaţiilor, au spus meteorologii.

Apele noroioase curgeau prin centrele istorice ale oraşelor Faenza, Cesena și Forli. Unele magazine s-au scufundat, iar localnicii au fugit la etajele de sus ale caselor lor.

Organizatorii din Formula 1 au anunțat că Marele Premiu de la Imola nu va mai avea loc.

„Probabil a fost cea mai proastă noapte din istoria Romagna”, a declarat primarul Ravennei, Michele de Pascale, la RAI, spunând că 5.000 de persoane au fost evacuate din orașul său marți seară.

„Ravenna este de nerecunoscut după daunele pe care le-a suferit”.

Citeşte şi: Piton folosit pe post de bici într-o bătaie de stradă la Toronto

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS