17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChina promite că nu va trimite arme Rusiei

China promite că nu va trimite arme Rusiei

Guvernul din China a declarat vineri că nu va furniza arme Rusiei nici acum, nici în viitor, potrivit Agerpres.

„Noi nu furnizăm şi nu vom furniza arme părţilor aflate în conflict”, a declarat ministrul de externe chinez, Qin Gang. Declarația vine după aproape două ore de discuţii purtate cu omologul său german de externe, Annalena Baerbock, la Beijing.

El a spus că exportul produselor cu dublă utilizare, atât în scopuri civile, cât şi militare este controlat prin lege.

China, despre războiul din Ucraina

Rolul Chinei în Ucraina este de a promova reconcilierea şi negocierile de pace, a declarat Qin Gang. El a adăugat că „nu vom turna gaz peste foc”, conform traducerii oficiale a remarcilor sale.

Comentariile ministrului chinez intervin după discuții cu şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock. Ease află într-o vizită la Beijing, de unde a îndemnat China să-l încurajeze mai hotărât pe preşedintele rus Vladimir Putin să pună capăt războiului.

Discuții diplomatice între China și Germania privind situația din Ucraina

Baerbock a spus că vizita liderului chinez Xi Jinping la Moscova a arătat că nicio altă ţară nu are mai multă influenţă asupra Rusiei decât China.

„Decizia cu privire la modul în care utilizează această influenţă afectează în mod direct interesele fundamentale ale Europei”, a spus Baerbock.

Germania, despre responsabilitatea Chinei

China, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate, are, de asemenea, o responsabilitate specială în acest sens, a declarat Baerbock.

Ea a felicitat Beijingul pentru că şi-a manifestat angajamentul de a găsi o soluţie. Baerbok a făcut referire la un document în care China îşi exprimă poziţia în 12 puncte, dar care a fost criticat în Occident.

„Trebuie să spun sincer că mă întreb de ce poziţionarea chineză de până acum nu include şi solicitarea către Rusia agresoare de a opri războiul. Ştim cu toţii că preşedintele Putin ar avea oportunitatea de a face acest lucru în orice moment”, a declarat Baerbock.

Ea a spus că este la fel de crucial „să nu permitem livrări de arme către Rusia, care să prelungească şi mai mult această agresiune şi, de asemenea, şi să nu se permită ca bunurile cu dublă utilizare – civilă şi militară – să fie folosite pentru război”.

Noi amenințări de la Beijing la adresa Taiwanului

După întâlnirea cu Baerbock, omologul său chinez Qin Gang a declarat presei că Taiwanul este parte a Chinei şi aceasta „nu va permite nicio intervenţie din exterior”.

Dacă alte state „respectă cu adevărat” principiul „o singură Chină”, ar trebui să respingă „activităţile separatiste” din Taiwan „Rădăcina originară a problemelor” provine din aspiraţiile de independenţă ale insulei.

China „nu va renunţa la niciun centimetru pătrat din teritoriul” său, a spus el.

Guvernul german nu are relații diplomatice cu Taiwan

Baerbock şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la tensiunile din jurul Taiwanului şi a avertizat că orice destabilizare ar avea consecinţe majore. Ea a menţionat că 50% din comerţul global trece prin strâmtoarea Taiwan.

„Unda de şoc a acestei crize economice” ar urma să lovească şi China, a spus şefa diplomaţiei germane. Ea a adăugat că o escaladare militară în jurul Taiwanului ar fi un „scenariu de groază” pentru întreaga lume.

„Conflictele trebuie rezolvate doar pe cale paşnică”, a spus Baerbock. Ea a reiterat politica Germaniei privind recunoaşterea unei „singure Chine”. Potrivit acesteia, Beijingul este recunoscut ca fiind singurul guvern legitim al Chinei. De asemenea, asta înseamnă şi că Berlinul nu întreţine relaţii diplomatice cu Taiwanul.

Beijingul insistă că Taiwanul face parte din teritoriul său, chiar dacă insula are un guvern independent din 1949.

CITEȘTE ȘI: Medicul care preleva aparate de la cadavre a ieșit din închisoare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS