25.6 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateParlamentul vrea să lase fără permis şoferii care nu plătesc amenzile

Parlamentul vrea să lase fără permis şoferii care nu plătesc amenzile

Un proiect de lege depus în Senat prevede ca șoferii care nu îşi plătesc amenzile în termen de 60 de zile să aibă permisul suspendat până la plata lor, informează Digi24.

Inițiativa legislativă . Camera Deputaţilor este decizională pentru adoptarea acestui noi proiect legislativ.

Proiectul de lege, care a fost înregistrată şi în Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor pentru dezbatere, vine să modifice Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice cu modificările şi completările ulterioare (Codul Rutier), susţinând că România are un nivel scăzut de achitare a amenzilor rutiere.

„Principala problemă este aceea că unitățile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma, deci, în venit la bugetul local. Încasarea acestora este posibilă doar după perioade lungi de timp sau niciodată, ceea ce înseamnă o diminuare a bugetului local. De asemenea, nerealizarea acestui indicator – încasarea amenzilor – implică și o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fără ca unitățile administrativ teritoriale să aibă vreo vină. Prin urmare, în mod automat, se înregistrează o diminuare a bugetului total local respectiv”, susțin inițiatorii proiectului de lege.

Măsura suspendării permisului de conducere poate reprezenta şi „o formă de disciplinare a șoferilor, absolut necesară pentru o țară precum România, care înregistrează cel mai mare număr de morți în accidente rutiere, raportat la populație, la nivelul Uniunii Europene: 85 de morți la un milion de locuitori”.

Concret, prin această modificare legislativă, şoferii români care primesc amenzi vor fi obligaţi să îşi achite amenzile în decurs de 60 de zile, altfel vor rămâne fără permisul de conducere până ce vor face dovada achitării amenzilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS