17.8 C
Craiova
vineri, 2 iunie, 2023
Știri de ultima orăActualitateScad ajutoarele acordate românilor care găzduiesc refugiaţi ucraineni

Scad ajutoarele acordate românilor care găzduiesc refugiaţi ucraineni

Statul ar urma să acorde doar 2.000 de lei pe lună pentru fiecare familie de ucraineni care locuiește în chirie. În prezent, ajutorul este de 70 de lei/pe zi pentru un singur refugiat, scrie Antena3.ro.

În plus, ucrainenii care decid să stea mai mult de patru luni în România și nu-și pot găsi un loc de muncă beneficiază pe lângă suma de 2.000 de lei pe lună și de acces la serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă,

Suma forfetară de 2.000 de lei pe lună va fi virată direct din bugetul Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență, respectiv ISUBIF în cazul Capitalei.

Persoanele care găzduiesc refugiați depun o cerere la primăria de care aparțin. Primăria trimite la sfârșitul fiecărei luni situația către ISU, după care ISU are 10 zile la dispoziție să trimită banii primăriilor.

Profituri ilegale de pe urma refugiaţilor

Unii români încearcă să profite în mod cinic de drama refugiaților falsificând acte pentru a încasa bani nemeritați din partea statului.

Poliţia Română a anunţat au făcut percheziții în luna decembrie a anului trecut, la Vâlcea și București, existând suspiciuni că un patron de hotel încasa ilegal bani de la stat. Acesta declara un număr mai mare de refugiați cazați.

”În fapt, în perioada aprilie-noiembrie 2022, administratorul unei persoane juridice, având ca obiect de activitate prestarea de servicii hoteliere, ar fi solicitat şi primit de la o instituţie publică o sumă de bani, cu titlul de decontare a serviciilor de cazare şi masă, oferite unor cetăţeni ucraineni, fiind depuse documente pentru cazarea acestora în două unităţi hoteliere.

Din cercetări a reieşit că, în perioada respectivă, în unităţile hoteliere au fost cazaţi mai puţini cetăţeni ucraineni faţă de totalul celor atestaţi scriptic ca fiind cazaţi”, a precizat IGPR.

De la începutul razboiului din Ucraina și până la finalul anului trecut, Romania a cheltuit aproape 400 de milioane lei, din care jumatate prin programul 50/20 (50 lei pentru cazare si 20 lei pentru masă, zilnic, pentru un refugiat).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS