13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncă o țară europeană anunță că va trimite Ucrainei avioane de luptă

Încă o țară europeană anunță că va trimite Ucrainei avioane de luptă

Slovacia a devenit a doua țară europeană care a anunțat oficial că va trimite avioane de luptă MiG-29 Ucrainei pentru a-și consolida asistența militară acordată Kievului.

Anunțul a fost făcut vineri dimineața de premierul slovac Eduard Heger, notează Hotnews.

Slovacia are în total 11 avioane MiG-29 pe care le-a retras din serviciul activ anul trecut. Majoritatea vor avea nevoie de lucrări pentru a putea fi operate în condiții de luptă.

Anunțul făcut de premierul Eduard Heger vine după ce săptămâna trecută ministrul său al Apărării, Jaroslav Nad, a declarat că Slovacia trebuie să ia o decizie în acest sens.

„Cred că este momentul să luăm o decizie. Oamenii mor în Ucraina, îi putem ajuta cu adevărat, nu este loc pentru politicianisme slovace”, a scris el într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, cu referire la escadrila de 11 avioane MiG-29.

Polonia și Slovacia trimit avioane de luptă Ucrainei

Premierul Heger a invocat posibilitatea trimiterii unor avioane de luptă MiG-29 Ucrainei încă din luna iulie a anului trecut însă ulterior Bratislava nu a anunțat nimic oficial.

„Dar nu vreau să intru în detalii fiindcă Ucraina ne-a cerut să nu detaliem informațiile despre aceste [livrări] de echipamente”, a afirmat el vara trecută într-o emisiune a televiziunii CT24 la care a participat alături de omologul său ceh, Petr Fiala.

Jaroslav Nad a mai spus, joia trecută, că a discutat deja despre acest subiect cu ministrul polonez al Apărării și că i s-a transmis că Varșovia ar fi de acord cu un proces comun de a preda acest model de avioane Kievului.

Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat ieri că țara sa va transfera patru avioane de luptă MiG către Ucraina în următoarele zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS