12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMuncitor român ucis de o antilopă la o grădină zoologică din Suedia

Muncitor român ucis de o antilopă la o grădină zoologică din Suedia

Fănică Gherasim avea 58 de ani și lucra ca îngrijitor de animale la grădina zoologică de pe insula Oland, aflată în apropiere de coasta suedeză. Într-o seară, românul a fost atacat de un elan antilopă, în timp ce mâna animalele spre adăposturi. În urma atacului, românul a murit, relatează stiri.tvr.ro.

Fiul lui Fănică Gherasim consideră că circumstanţele morţii tatălui său sunt suspecte, având în vedere că acesta nu avea pregătirea necesară pentru a lucra cu animalele sălbatice şi nu vorbea decât limba română.

Moartea românului a scos la iveală un lanţ de abuzuri la care erau supuşi şi alţi lucrătorii români. În primul rând, în loc să fie plătiţi cu aproape 21.000 de coroane suedeze, adică 2.000 de euro, salariul minim negociat pe ramură, ei primeau maxim 6.500 de coroane, echivalentul a 600 de euro.

Nicu, un fost angajat român al grădinii zoo din Oland, povesteşte că efectiv a fost dat afară când a pus problema banilor puţini pe care îi primeşte.

Angajatorul românilor se apără în presa suedeză spunând că restul banilor îi folosea pentru hrana şi chiria muncitorilor, însă potrivit mărturiilor unui alt lucrător, românii mâncau aceeaşi mâncare cu animalele, mâncare expirată adunată de la magazinele din zonă. În plus, românii lucrau practic zi lumină, fără a avea dreptul la timp liber.

În urma dezvăluirilor din presa suedeză, experţii în dreptul muncii spun că parcul zoologic ar trebui închis. Reprezentanţii acestuia au refuzat să răspundă acuzaţiilor, în ciuda numeroaselor solicitări ale jurnaliştilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS