10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBiden denunță din nou republicanii care se opun avortului

Biden denunță din nou republicanii care se opun avortului

La 50 de ani de la celebra hotărâre Roe v. Wade, prin care Curtea Supremă acorda acces la întreruperea voită a sarcinii, pe care a anulat-o în iunie, Biden denunță din nou republicanii care se opun avortului, relatează AFP, citat de News.ro.

”Ar fi trebuit să sărbătorim azi 50 de ani de la Roe v. Wade”, jurisprudenţa care a garantat o jumătate de secol accesul la avort pe întregul teritoriu american, a subliniat într-un mesaj postat pe Twitter şeful statului american.

”În loc de asta, conducătorii republicani ai MAGA (programul «Make America Great Again» al fostului preşedinte Donald Trump) au intrat în război împotriva dreptului femeilor de a lua ele însele decizii cu privire la sănătatea lor”, denunţă Biden.

”M-am bătut mereu pentru a proteja drepturile femeilor în domeniul reproducerii şi mă voi bate mereu”, dă asigurări preşedintele american – care dispune în acest subiect de mijloace instituţionale foarte slabe.

Dreptul la avort, dinamitat de 20 de state guvernate de republicani

În iunie, cea mai înaltă jurisdicţie americană a dinamitat această jurisprudenţă, apreciind că dreptul la avort nu este prevăzut de Constituţie.

Curtea Constituţională – căreia Donald Trump i-a dat o alcătuire conservatoare – a permis unui număr de aproximativ 20 de state guvernate de către republicani să interzic sau să restrângă puternic accesul la avort.

Joe Biden subliniază că ”dreptul femeilor de a alege nu este negociabil” şi îndeamnă Congresul să adopte o lege care să reia prevederile ”Roe v. Wade” şi să le reimpună în statele conservatoare.

Însă preşedintele democrat, în vârstă de 80 de ani, nu are nicio şansă să fie auzit.

Citește mai mult.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS