5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSondaj: 6% dintre români recunosc că au suferit de foame în 2022

Sondaj: 6% dintre români recunosc că au suferit de foame în 2022

Într-un an dominat de scumpiri, românii au ajuns să facă mai puține cumpărături, să renunțe la mâncarea preferată și să aleargă produsele mai ieftine, ca să le ajungă banii. Un sfert dintre români spun că au fost nevoiți inclusiv să amâne plata facturilor. Potrivit unui sondaj IRES, 6% recunosc că au suferit de foame în acest an, informează Digi24.

Doar 18% dintre românii chestionaţi spun că sunt foarte mulţumiţi de felul în care trăiesc. La polul opus, aproape 50% nu prea sunt mulţumiţi, în timp ce 19% se declară pe deplin nemulţumiţi.

Şi pentru a face faţă scumpirilor pe linie din ultimul an, românii au luat măsuri. Mai exact, 7 din 10 au redus cheltuielile cu produse de strictă necesitate în gospodărie, altele decât cele alimentare. Înlocuirea anumitor mărci de produse alimentare cu unele mai ieftine a reprezentat o soluţie pentru alţi 6 din 10 români, în timp ce cam tot atâţia recunosc că au renunțat să cumpere diferite alimente din cauza lipsei banilor.

Sunt români care au resimţit chiar şi mai puternic creşterile de preţuri din ultimul an – un sfert au amânat plata unei facturi la utilități, iar 6% spun chiar că în acest an au suferit de foame.

Şi achiziţiile importante au fost amânate. Doar unul din cinci români intervievaţi a făcut o astfel de achiziţie în acest an, fie că vorbim de cumpărarea unei maşini sau a unei locuinţe – fie că şi-au cumpărat una, au renovat-o pe cea pe care o aveau deja sau au schimbat mobilierul.

Cam la fel de puţini spun că au făcut cumpărături care să contribuie la dezvoltarea lor personală sau a membrilor familiilor lor (3%). Nici la capitolul economisire, anul 2022 n-a fost unul prea grozav.

Doar 46% au reuşit să pună bani deoparte anul acesta. La polul opus, 3 din 10 români au împrumutat bani de la familie, un sfert de la prieteni sau cunoscuți și 14% de la bănci.

Iar pentru anul următor, tot creşterea preţurilor îi ingrijorează pe cei mai mulți români. Pentru peste o treime dintre cei chestionați, inflația este cea mai mai mare grijă.

Sondajul a fost realizat în perioada 7-12 decembrie, pe un eșantion de 1.615 persoane, cu vârste peste 18 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS