12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateClădirile cu risc seismic, evaluate ochiometric

Clădirile cu risc seismic, evaluate ochiometric

Un Ordin al Ministrul Dezvoltării, adoptat săptămâna trecută şi care se va aplica începând cu 19 ianuarie 2023, conține prevederi ce vor permite ierarhizarea rapidă a clădirilor cu risc seismic, astfel încât să poată fi stabilită ordinea în care acestea vor fi consolidate. Practic, prin acest ordin se introduce o reglementare tehnică ce cuprinde prevederi pentru ierarhizarea clădirilor din punct de vedere al riscului seismic, în vederea stabilirii priorității investițiilor pentru siguranța clădirilor la cutremur. Mai exact, a fost introdusă metodologia de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, ce va scurta durata necesară evaluării clădirilor din punct de vedere al rezistenței acestora la cutremure.

Prin acest ordin al Ministerul Dezvoltării a apărut metodologia de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, ce va scurta durata necesară evaluării clădirilor din punct de vedere al rezistenței acestora la acțiunea cutremurelor.

Blocuri vechi


Ordinul Ministerului Dezvoltării nr. 3.231/2022 conține prevederi ce vor permite ierarhizarea rapidă a clădirilor cu risc seismic, astfel încât să poată fi stabilită ordinea în care acestea vor fi consolidate. Practic, ordinul stabilește modul de evaluare vizuală rapidă a clădirilor. Mai exact, a fost stabilită o procedură de evaluare seismică simplă, fără o analiză inginerească de detaliu, care are la bază informații privind: efectul cutremurelor din trecut asupra clădirii, rezultatele cercetărilor din domeniul riscului seismic, evoluția reglementărilor tehnice de proiectare seismică, evoluția practicii de proiectare și a materialelor de construcție utilizate. Evaluarea vizual rapidă se face de către inspectori calificați prin observarea clădirii din exterior, fără a fi necesar accesul inspectorului în imobil, indiferent de forma de proprietate a acestuia.
Metodologia de evaluare vizuală rapidă va putea fi utilizată în cazul clădirilor publice și a clădirilor rezidențiale multifamiliale, indiferent de forma lor de proprietate, având următoarele funcțiuni: locuințe, alte funcțiuni asimilabile locuințelor (cazare, cămine studențești, cămine de bătrâni etc.), ocrotirea sănătății, administrație publică, comerț și servicii, educație, activități culturale, sport sau turism, gospodărie comunală ori alte funcțiuni specifice sistemului de protecție civilă.

Blocul G8
Blocul G8

Trei niveluri de evaluare a riscului seismic

Evaluarea riscului se face pe trei niveluri. Acestea vor facilita prioritizarea și realizarea intervențiilor, precum și indicatori de monitorizare a acestora.
Evaluarea de nivel 1 înseamnă evaluarea riscului seismic la nivel național, prin realizarea hărților de risc la acțiuni seismice la nivelul fiecărui județ, pe baza unei metodologii unitare.
Evaluarea de nivel 2 înseamnă ierarhizarea clădirilor din punct de vedere al riscului seismic la nivel de unitate administrativ teritorială prin evaluare vizuală rapidă.
Cea de-a treia evaluarea sau evaluarea de nivel 3 este evaluarea vulnerabilității seismice a clădirilor prin expertizare tehnică de către un expert tehnic atestat pentru domeniul „Rezistență mecanică și stabilitate” și stabilirea măsurilor de intervenție, urmată de implementarea acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS