18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIranul a executat în public un alt protestatar

Iranul a executat în public un alt protestatar

Iranul a executat un alt protestatar, pe Majidreza Rahnavard, după ce acesta a fost torturat, transmite jpost.com. Rahnavard nu ar fi avut acces la un avocat și s-a prezentat la tribunal cu răni.

Majidreza Rahnavard a fost executat de către oficialii iranieni luni dimineața devreme, după ce a fost condamnat la moarte pentru că ar fi atacat forțele de securitate din Mashhad, potrivit presei de stat iraniene.

Rahnavard a fost condamnat în cadrul unui proces simulat

Activiștii opoziției iraniene au declarat că Rahnavard a fost condamnat în cadrul unui proces simulat. Rahnavard fusese condamnat la moarte sub acuzația că ar fi înjunghiat și ucis doi membri ai forțelor de securitate iraniene și ar fi rănit alți patru, în contextul protestelor care au cuprins țara în ultimele luni.

Presa de stat iraniană a susținut că Rahnavard a recunoscut acuzațiile, deși mulți prizonieri politici au fost forțați de oficialii iranieni să filmeze mărturisiri înscenate sub presiune. Rahnavard nu ar fi avut acces la un avocat și ar fi fost torturat, prezentându-se la tribunal cu răni, potrivit unor surse din opoziție.

Rahnavard a fost spânzurat în public în Mashhad

Rahnavard a fost spânzurat în public în Mashhad, luni dimineață. Activistul iranian Masih Alinejad și-a exprimat indignarea față de această execuție, scriind pe Twitter:

„Regimul iranian dă cu degetul opiniei mondiale și organizează o execuție publică a unui al doilea protestatar în orașul Mashhad. Crima lui #MajidrezaRahnavard a fost să protesteze împotriva uciderii lui #MahsaAmini. Metoda regimului privind gestionarea protestelor este execuția. UE își recheamă ambasadorii”.

Execuția vine la doar câteva zile după ce a fost executat primul protestatar

Execuția vine la doar câteva zile după ce protestatarul iranian Mohsen Shekari a fost executat de oficialii iranieni, primul protestatar din recentul val de proteste executat de Republica Islamică.

Cel puțin alte 10 persoane au fost condamnate la moarte pe fondul protestelor care se desfășoară în Iran, potrivit Centrului pentru Drepturile Omului din Iran. Mulți alții se confruntă cu acuzații care ar putea atrage pedeapsa cu moartea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS