24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateȘeful Vămii Iași și trei colegi, reținuți pentru luare şi dare de mită 

Șeful Vămii Iași și trei colegi, reținuți pentru luare şi dare de mită 

Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Biroului Vamal de Frontieră Iași, Dănuț Bolohan, acuzat de cinci infracțiuni de luare de mită. Alături de acesta au fost reținuți doi funcționari, acuzați de complicitate și de dare de mită, şi a fost pus sub control judiciar, pentru dare de mită, un al treilea funcţionar al Vămii Iaşi.

Potrivit procurorilor, în schimbul primirii unor sume de bani, funcționarii vamali și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu pentru a favoriza mai multe societăți comerciale care importă produse textile din Turcia. „Taxa” cerută pentru fiecare TIR intrat in vamă ar fi fost de aproximativ 300 USD.

Procurorii DNA – Serviciul teritorial Iași au dispus miercuri începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpaților:

Dănuţ Bolohan – șef al Biroului Vamal de Frontieră Iași, în sarcina căruia s-au reținut cinci infracțiuni de luare de mită, din care trei în formă continuată;

Simona Andreica – funcționar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la luare de mită;

Cristian Timofte – funcționar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de dare de mită, în formă continuată;

Sub control judiciar pentru 60 de zile (cu interdicția de a-și exercita funcția pe perioada măsurii), a fost pus Cristinel-Leonard Tîrnovanu, funcționar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași, pentru dare de mită în formă continuată.

În dosar a mai fost reţinută, pentru 24 de ore, o persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, acuzat de dare de mită.

Funcţionarii de la Vamă făceau controale formale sau deloc

Funcționarii de la Biroul Vamal de Frontieră din municipiul Iași (vamă internă) sunt acuzaţi că, în perioada ianuarie 2022 – prezent, în schimbul unor sume de bani, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societăți comerciale care importă produse textile din Turcia.

Prin intermediul acestor societăți comerciale ar fi fost importate îmbrăcăminte și încălțăminte tip sport și parfumuri contrafăcute, bunurile fiind transportate cu autocamioanele înmatriculate pe numele societăților comerciale respective, precum și cu autovehicule tip cap tractor și semiremorcă înmatriculate în Turcia, Polonia sau Slovacia.

Funcţionarii vamali îi ajutau pe administratorii societăților comerciale respective să eludeze plata taxelor vamale: valorile declarate în vamă erau mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate era formal sau inexistent (controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor).

Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomița și municipiul București.

300 dolari, taxa pentru fiecare camion

„Taxa” ce ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion intrat in vamă ar fi fost de aproximativ 300 USD.

Se estimează un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat provenit din neplata corespunzătoare a taxelor vamale.

Dănuț Bolohan, beneficiind și de ajutorul colegei Andreica Simona, ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și cel reținut, suma totală de 24.500 USD.

De asemenea, el ar fi pretins și primit de la doi subalterni, Timofte Cristian și Tîrnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale constând în sume de bani și alte produse pentru a fi programați de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau mijloacele de transport ce aparțineau societăților comerciale cercetate în dosar.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Joi, 24 noiembrie 2022, inculpații Bolohan Dănuț, Andreica Simona, Timofte Cristian și omul de afaceri urmează să fie prezentați Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS