9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Vulcanul Stromboli din Italia a erupt

(VIDEO) Vulcanul Stromboli din Italia a erupt

-

Vulcanul Stromboli din Italia a erupt duminică, iar lava s-a scurs până în mare. A fost emisă o alertă portocalie de mișcări sesimice, informează News.ro.

Prăbuşirea unei laturi a craterului, în urma căreia lava a ajuns în mare, a declanşat un semnal seismic de trei minute, relatează presa internaţională.

Institutul Italian de Geofizică şi Vulcanologie a postat un video în care se poate vedea o coloană imensă de fum în timp ce lava curge pe lateralul vulcanului.

Institutul a precizat că la vulcan prima explozie majoră s-a înregistrat la 29 septembrie, urmată de o creştere a activităţii care a culminat cu “revărsare de lavă” din crater dinspre nord.

Departamentul de Protecţie Civilă a ridicat nivelul de alertă de la galben la portocaliu, care implică o monitorizare mai intensă a situaţiei.

Vulcanul Stromboli este unul dintre cei mai activi de pe planetă. În 2019, un turist a murit după erupţie care a acoperit insula cu cenuşă.

Departamentul Protecției Civile a ordonat trecerea de la nivelul galben la nivelul portocaliu de alertă pentru mișcări seismice „în lumina evaluărilor făcute în timpul întâlnirii de astăzi cu Centrele de competență și Departamentul Protecției Civile din Regiunea Siciliană”.

Insula Stromboli este una dintre Insulele Eoliene, face parte din municipiul Lipari, și are puțin peste 400 de locuitori în afara sezonului.

Vulcanul Stromboli, situat în sudul Italiei, în largul coastei siciliene, este activ în mod constant cu erupții minore, adesea vizibile din multe puncte de pe insulă și din marea înconjurătoare, dând naștere poreclei insulei de Eoli „Farul Mediteranei”. Acesta a erupt aproape continuu din 1932.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Ciobanul căzut în apa unui baraj din Hunedoara a...

Ciobanul, de 41 de ani, care a căzut accidental,...

ȘTIRI GdS