4.5 C
Craiova
miercuri, 30 noiembrie, 2022
Știri de ultima orăActualitateGuvernul pregăteşte o nouă modificare a ordonanţei privind plafonarea preţului la energie

Guvernul pregăteşte o nouă modificare a ordonanţei privind plafonarea preţului la energie

Guvernul pregăteşte o nouă modificare a ordonanţei de urgenţă privind plafonarea preţului la energie. Schimbările privesc, printre altele, măsuri de ajutor pentru familiile cu mai mulţi copii şi anumite categorii de consumatori casnici. 

Senatorii din comisiile de specialitate au reluat marţi dezbaterile asupra ordonanței privind energia. Astfel, indiferent de consum, o gospodărie va plăti prețul din contract doar pentru cantitatea care depășește 255 de kwh pe lună. Pentru consumul de până în 255 de kwh, rămân plafoanele de 68, respectiv 80 de bani, potrivit observatornews.ro. Au fost introduse noi categorii de consumatori care pot beneficia de preţ plafonat, cum ar fi bisericile. 

Modificări pentru consumatorii casnici

În ordonanţa pe energie ar urma să fie introdse următoarele modificări pentru consumatorii casnici: 0,68 de lei/kwh pentru tot consumul în cazul celor care folosesc aparate medicale acasă, 0,68 de lei/kwh pentru familiile cu minimum trei copii, 0,80 de lei/kwh pentru cei cu un consum între 100,01 și 255 kwh iar ce este în plus se plătește la prețul din contract.

Modificări pentru consumatorii noncasnici

Pentru consumatorii noncasnici, preț plafonat la 1 leu/kwh, au fost introduse noi categorii: lăcașurile de cult, producători de medicamente, servicii sociale, bazine de înot, Metrorex. Pentru IMM-uri, va exista un preț plafonat pentru 85% din consumul mediu lunar raportat la 2021.

Social-democrații au cerut îmbunătăţiri la ordonanţa privind energie, prin altele, ca plafonarea prețurilor să se raporteze la consumul curent, nu la cel de anul trecut. Și USR susține ca raportarea pentru încadrarea în schema de plafonare să se stabilească în funcție de consumul lunar din prezent, nu în funcție de consumul de anul trecut. Reprezentanții ANRE susţin că un calcul al prețului la energie în funcție de factura curentă ar fi complicat pentru furnizori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS