12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe vor construi ”tuneluri pentru urși” pe Autostrada Lugoj-Deva

Se vor construi ”tuneluri pentru urși” pe Autostrada Lugoj-Deva

Lucrările la viitoarele „tuneluri pentru urși” de pe Autostrada Lugoj – Deva ar putea începe în următoarele luni. Zona pe care sectorul de autostradă o va traversa este considerată un coridor de migrație al animalelor sălbatice din Carpați.

Puțin peste nouă kilometri au rămas nefinalizați din Autostrada Lugoj – Deva (A1), în lungime totală de 100 de kilometri. Investiția a fost scoasă la licitație, iar o asociere condusă de companie Spedition UMB a fost desemnată câștigătoarea contractului de proiectare și execuție, înainte de contestațiile care pot fi depuse de ceilalți participanți.

„O Asociere de constructori români și bosniaci a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru construcția secțiunii lipsă din Autostrada Lugoj-Deva (9,13 km) După semnarea contractului, asocierea va avea la dispoziție 11 luni pentru proiectare și 34 de luni pentru execuția propriu zisă a secțiunilor E și D ale lotului 2 din această autostradă”, a informat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, pe pagina sa de Facebook.

Suma de 1,82 miliarde de lei (fără TVA), asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență , va fi folosită inclusiv pentru construcția a doua tuneluri forate cu o lungime totală de 2,13 kilometri (faimoasele „tuneluri pentru urși”). „În cazul în care nu vor fi contestații, în 10 zile pot fi demarate procedurile pentru semnarea contractului”, a mai precizat ministrul Sorin Grindeanu.

Culoarul verde de la poalele Munților Poiana Ruscă

Sectorul de nouă kilometri pe care vor fi construite ecoductele se află între localitățile Holdea (județul Hunedoara) și Margina (județul Timiș) la limita nordică a Munților Poiana Ruscă, la poalele Dealurilor Lipovei și ale Munților Metaliferi și Zarandului.

Traseul trece printr-o zonă aflată în rețeaua ariilor protejate Natura 2000, acoperită în mare parte de pădure, dar nu complet sălbatică.

O cale ferată traversează depresiunea în care se află localitățile Holdea, Coșteiu de Sus, Nemeșești și Margina. Munții Poiana Ruscă reprezintă o regiune „tampon” între Carpații Meridionali și Munții Apuseni, iar situl de la poalale lor este considerat o zonă de conexiune ecologică dintre Poiana Ruscă şi Defileul Mureşului.

„Situl este extrem de important pentru carnivorele mari (lup, urs şi râs), include singura zonă cu habitate favorabile pentru toate cele trei specii din Podişul Lipovei. Contribuie la eficienţa şi coerenţa reţelei Natura 2000, făcând parte din singurul coridor ecologic structural şi funcţional care conectează Munţii Apuseni cu Carpaţii Meridionali. Prin intermediul sitului Natura 2000 Defileul Mureşului Inferior este conectat la coridorul ecologic din Munţii Apuseni, iar prin intermediul siturilor Ţinutul Pădurenilor şi Rusca Montană la zonele cu densităţi ridicate de carnivore mari din Carpaţii Meridionali”, se arată în fişa ariei protejate, prezentată pe site-ul Ministerului Mediului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS