12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePutin vrea să-i ceară lui Erdogan drone Bayraktar

Putin vrea să-i ceară lui Erdogan drone Bayraktar

Președintele Recep Tayyip Erdogan a spus că Rusia și Emiratele Arabe Unite vor să colaboreze cu compania turcească de tehnologie Bayraktar care produce dronele Bayraktar TB2 și  Akinci, potrivit CNN Turcia.  CEO-ul companiei, Haluk Bayraktar, a declarat recent că nu va furniza niciodată drone Rusiei.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susține că există o cererea internațională uriașă pentru dronele TB2 și modelul Akinci. Potrivit acestuia, Rusia și Emiratele Arabe Unite își doresc să colaboreze cu compania turcească de tehnologie Baykar. ”Putin mi-a spus ”Să lucrăm împreună cu Baykar”. Emiratele Arabe Unite mi-au făcut o ofertă spunând: ”Putem construi aici o uzină Baykar”.”

Baykar este condusă de Selcuk Bayraktar, soţul fiicei celei mai mici a preşedintelui Erdogan

Baykar este condusă de Selcuk Bayraktar, soţul fiicei celei mai mici a preşedintelui Erdogan, precum şi de fratele acestuia, Haluk Bayraktar. Baykar a devenit celebră de la începutul războiului din Ucraina pentru dronele de luptă Bayraktar utilizate cu eficiență împotriva armatei ruse. Cu toate astea Haluk Bayraktar a spus în urmă cu câteva zile la CNN că nu va vinde drone Rusiei. ”Turcia sprijină Ucraina cu drone de luptă. N-am ajuta Rusia niciodată”, a spus el.

Erdogan se întâlnește cu Putin în Rusia pe 5 august

Preşedintele Turciei va face pe 5 august o vizită de o zi în Rusia, la Soci, pe litoralul Mării Negre. Preşedinţia de la Ankara, care a făcut anunţul, nu a dat imediat alte detalii, însă Kremlinul a precizat ulterior, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, că Erdogan va fi oaspetele preşedintelui rus Vladimir Putin, cu care va discuta „probleme regionale şi relaţiile bilaterale”.

Cei doi şefi de stat s-au întâlnit ultima dată în 19 iulie la Teheran

Cei doi şefi de stat s-au întâlnit ultima dată în 19 iulie la Teheran, iar ţările lor au convenit recent cu Ucraina şi cu Naţiunile Unite să permită reluarea comerţului cu cereale ucrainene prin Marea Neagră, care a fost blocat de la începutul războiului din Ucraina.

Reuters scrie  că de data aceasta pe agenda dialogului figurează şi problema ucraineană. În Iran, principalul subiect a fost situaţia din Siria, unde Moscova şi Ankara au interese diferite în contextul războiului civil. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS