17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRaportul privind statul de drept, publicat de Comisia Europeană. Ce recomandări a primit România

Raportul privind statul de drept, publicat de Comisia Europeană. Ce recomandări a primit România

Comisia Europeană a publicat miercuri, 13 iulie, cea de a treia ediție a raportului anual privind statul de drept, cu recomandări specifice atât pentru România, cât și pentru celelalte state membre.

Contextul în care este publicat raportul de anul acesta este marcat de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Raportul din acest an conține, pentru prima dată, recomandări specifice adresate fiecărui stat membru, astfel cum a anunțat președinta von der Leyen în discursul său din 2021 privind starea Uniunii, potrivit stirileprotv.ro.

Recomandările sunt menite să ajute statele membre să continue reformele în curs sau planificate și să identifice domeniile în care sunt necesare îmbunătățiri.

Recomandările Comisiei Europene pentru România:

-► Să se asigure că revizuirea Legilor Justiției consolidează garanțiile pentru independența judiciară, inclusiv pentru reformarea regimului disciplinar al magistraților și să ia măsuri pentru a aborda preocupările rămase cu privire la investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor în judiciar, luând în considerare standardele europene și avizele relevante ale Comisiei de la Veneția.

► Să introducă reguli de lobby pentru membrii Parlamentului

-► Să abordeze provocările operaționale ale Direcției Naționale Anticorupție, inclusiv în ceea ce privește recrutarea procurorilor, și să monitorizeze îndeaproape impactul noului sistem asupra investigațiilor și urmăririlor penale a infracțiunilor de corupție din sistemul judiciar.

-► Să consolideze regulile și mecanismele pentru a spori atât guvernarea independentă, cât și independența editorială a serviciilor publice de media, ținând cont de standardele europene privind serviciile publice de media 

-► Să asigure o consultare publică eficientă înainte de adoptarea proiectelor de lege.

-► Să continue eforturile pentru înființarea unei Instituții Naționale pentru Drepturile Omului, ținând cont de Principiile ONU de la Paris.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS