16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinlanda își fortifică granița cu Rusia 

Finlanda își fortifică granița cu Rusia 

Parlamentul Finlandei a adoptat, joi, legi care îi permit să instaleze bariere fizice la granița cu Rusia. De asemenea, granițele terestre cu Rusia se vor închide pentru solicitanții de azil politic, relatează Reuters.

Proiectul de lege menționat, deși controversat din punctul de vedere al legilor UE privind azilul politic, a fost trecut prin parlament cu votul unei supermajorități, fapt ce permite  accelerarea adoptării acestuia. Finlanda a grăbit procesul în condițiile în care se teme că Rusia ar putea să riposteze după decizia sa de a se alătura NATO.

Noua legislație permite guvernului de la Helsinki să construiască garduri la graniţe

Noua legislație permite guvernului de la Helsinki să construiască garduri sau alte bariere fizice la granițe și să redirecționeze cererile de azil spre alte puncte de trecere, cum ar fi aeroporturile. 

Finlanda și Suedia, acceptate formal pentru procesul de aderare

La summitul NATO de la Madrid, desfăşurat la începutul acestei săptămâni, Finlanda și Suedia au fost acceptate formal pentru procesul de aderare, renunțând la o lungă tradiție de neutralitate, ca urmare a invaziei rușilor în Ucraina. Ulterior, Putin a amenințat că va „răspunde cu aceeași monedă”, în cazul în care NATO își va amplasa infrastructură militară în Suedia și Finlanda. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS