10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJaponia a trimis în aer avioane de luptă după ce aeronave chineze și rusești s-au apropiat de spațiul său aerian

Japonia a trimis în aer avioane de luptă după ce aeronave chineze și rusești s-au apropiat de spațiul său aerian

Japonia a mobilizat avioane de luptă după ce mai multe aeronave de război rusești și chinezești s-au apropiat de spațiul său aerian marți, când Tokyo găzduia liderii grupării Quad, care include și Statele Unite, a declarat ministrul apărării Nobuo Kishi, potrivit Reuters.

Tokyo a transmis „îngrijorări serioase” atât Rusiei, cât și Chinei prin canale diplomatice, a declarat Kishi în cadrul unei conferințe de presă care a fost transmisă online.

Incidentul, o probabilă provocare atât din partea Beijingului, cât și a Moscovei

El a caracterizat incidentul ca fiind o probabilă provocare atât din partea Beijingului, cât și a Moscovei, într-o zi în care președintele american Joe Biden, premierul indian Narendra Modi și noul lider ales al Australiei, Anthony Albanese, se întâlnesc la Tokyo.

„Credem că faptul că această acțiune a fost întreprinsă în timpul summitului Quad face ca ea să fie mai provocatoare decât în trecut”, a declarat el, adăugând că a fost al patrulea incident de acest fel din noiembrie.

Două avioane de război chineze au survolat Marea Japoniei

Două avioane de război chineze au survolat Marea Japoniei dinspre Marea Chinei de Est și apoi li s-au alăturat două avioane de război rusești pentru un zbor comun spre Marea Chinei de Est, a precizat Kishi.

Ulterior, cele două avioane de război chinezești au fost înlocuite de o altă pereche despre care se crede că ar fi chinezești, care au zburat apoi împreună cu rușii într-un zbor lung spre Oceanul Pacific, a spus el.

Un avion de recunoaștere rusesc a zburat, de asemenea, deasupra mării deschise de la insula nordică Hokkaido până la peninsula Noto de pe insula principală a Japoniei, a afirmat ministrul nipon al Apărării.

Niciunul dintre avioane nu a intrat în spațiul aerian al Japoniei

Niciunul dintre avioane nu a intrat în spațiul aerian al Japoniei, a precizat el.

Atât Rusia, cât și China au confirmat că au efectuat o patrulă comună. Ministerul rus al Apărării a declarat că patrula a durat 13 ore deasupra mărilor Japoniei și Chinei de Est.

Exercițiul a făcut parte dintr-un „plan anual de cooperare militară”, susține Ministerul Apărării din China.

Pe de altă parte, armata Coreei de Sud a declarat că a mobilizat avioane de luptă după ce cel puțin patru avioane de război chineze și patru rusești au intrat marți în zona sa de apărare aeriană.

Nu a fost imediat clar dacă cele două evenimente au fost legate sau dacă au fost implicate aceleași avioane de război.

Cei patru lideri ai grupului Quad – o grupare informală condusă de Washington – au subliniat marți determinarea lor de a asigura o regiune Indo-Pacific liberă și deschisă în fața unei Chine tot mai asertive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS