10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChina cumpără masiv cărbune și petrol din Rusia

China cumpără masiv cărbune și petrol din Rusia

China cumpără cantități record de cărbune rusesc ieftin, chiar și în timp ce țările occidentale aplică sancțiuni Moscovei din cauza invaziei din Ucraina, informează Hotnews.

În aprilie, China, a doua economie a lumii, a cumpărat mai mult decât oricând cărbune din Rusia și a eliminat tarifele de import pentru toate tipurile de cărbune, o măsură despre care analiștii spun că va avantaja în principal furnizorii ruși.

Importurile de cărbune ale Chinei din Rusia aproape că s-au dublat între martie și aprilie, ajungând la 4,42 milioane de tone, potrivit furnizorului de date Refinitiv.

Rusia a depășit Australia ca al doilea furnizor al Chinei începând de anul trecut și reprezintă acum 19% din importurile sale de cărbune, față de cota de 14% pe care o avea în luna martie.

China, principalul cumpărător de cărbune din lume

În ciuda promisiunilor îndrăznețe de a aborda criza climatică, China se concentrează acum pe scoaterea economiei sale din criză și are nevoie de cărbune pentru a alimenta centralele electrice și pentru a produce oțel pentru proiectele de infrastructură.

China, principalul cumpărător de cărbune din lume, a promis în 2020 că va deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2060.

Însă, după ce milioane de locuințe și companii au fost afectate de grave penurii de energie electrică la sfârșitul anului trecut, China și-a intensificat consumul de cărbune.

În același timp, Rusia are nevoie disperată de noi clienți pentru combustibilii fosili, deoarece este sancționată de țările occidentale.

China cumpără masiv și petrol din Rusia

China își intensifică discret și achizițiile de petrol din Rusia la prețuri avantajoase, potrivit datelor de transport maritim și comercianților de petrol cu care a discutat Reuters, umplând vidul lăsat de cumpărătorii occidentali care au renunțat la afacerile cu Rusia.

Decizia luată de cel mai mare importator de petrol din lume vine la o lună după ce inițial a redus livrările de petrol rusesc, de teamă să nu pară că sprijină în mod deschis Moscova și să nu-și expună giganții petrolieri de stat la sancțiuni.

Importurile de petrol rusesc pe cale maritimă ale Chinei vor sări la un nivel aproape record de 1,1 milioane de barili pe zi (bpd) în luna mai, de la 750.000 bpd în primul trimestru și 800.000 bpd în 2021, potrivit unei estimări a Vortexa Analytics.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS