8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElena Udrea, căutată cu mandat european în puşcăriile din Bulgaria

Elena Udrea, căutată cu mandat european în puşcăriile din Bulgaria

Curtea de Apel București a emis luni un ordin european de anchetă pentru a afla unde este încarcerată, de fapt, Elena Udrea în Bulgaria, pentru ca aceasta să fie audiată în dosarul în care este acuzată de trafic de influenţă şi spălare a banilor, în legătură cu suma de 5 milioane de dolari primită de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu. Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” și se află în arest în Bulgaria de mai bine de o lună, după ce a fugit din țară, scrie Hotnews.

La termenul de luni de la Curtea de Apel București al procesului în care Udrea a fost trimisă în judecată de DNA în urmă cu cinci ani pentru că ar fi acceptat o mită de aproape 5 milioane de dolari de la „băiatul deștept” Bogdan Buzăianu, pentru a păstra condițiile negociate la o serie de contracte cu Hidroelectrica, magistratul l-a întrebat pe avocatul Elenei Udrea dacă ştie cu exactitate unde se află aceasta, pentru a o putea cita în vederea audierii, scrie Agerpres. Avocatul a spus că nu ştie unde se află Elena Udrea, deoarece el se ocupă doar de dosarele pe care fostul ministru le are în România.

Judecătorul a constatat că nici Tribunalul Bucureşti, instanţa care se ocupă de procedurile de extrădare, nu a transmis locul unde este deţinută Elena Udrea în Bulgaria, astfel încât a anunţat că va emite un ordin european de anchetă, pentru a fi localizat locul de deţinere.

Elena Udrea a fugit din România în ziua condamnarii în dosarul Gala Bute

Elena Udrea a fugit din România pe 7 aprilie, cu câteva ore înainte ca instanţa supremă să pronunțe condamnarea definitivă de şase ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Ea a fost prinsă în Bulgaria, iar procedurile de extrădare sunt în derulare.

Elena Udrea – unul dintre cei mai puternici oameni de la vârful statului în mandatul de președinte al lui Traian Băsescu – mai are pe rolul instanțelor două dosare. Într-unul dintre procese – privind finanțarea campaniei electorale de la alegerile din 2009 – a fost condamnată în martie 2021, în prima instanță, la opt ani de închisoare, alături de Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu.

Pe rolul Curții de Apel București, Elena Udrea are și dosarul în care a fost trimisă în judecată de DNA în urmă cu cinci ani pentru că ar fi acceptat o mită de aproape 5 milioane de dolari de la „băiatul deștept” Bogdan Buzăianu, pentru a interveni în sensul păstrării condițiilor negociate la o serie de contracte cu Hidroelectrica.

Acest dosar este rejudecat. În iulie 2020, instanța supremă a decis că procesul Hidroelectrica, în care Elena Udrea este acuzată de trafic de influență și de spălare a banilor, iar Dan Andronic de mărturie mincinoasă, poate începe. Primul termen al acestui proces de la Curtea de Apel București a fost în octombrie 2021, când Udrea a mers la instanță, dar nu a intrat în sală, pe motiv că nu este vaccinată anti-COVID.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce Elenei Udrea în dosarul Hidolectrica

Elena Udrea și Dan Andronic au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în decembrie 2017, în dosarul în care fostul ministru al Dezvoltării este acuzată că a acceptat o mită de aproape 5 milioane de dolari de la „băiatul deștept” Bogdan Buzăianu pentru a interveni în sensul păstrării condițiilor negociate la o serie de contracte cu Hidroelectrica.

Procurorii susțin că Elena Udrea „a acceptat promisiunea făcută de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 de dolari pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată), contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA”. Este vorba de Bogdan Buzăianu, considerat cel mai puternic „băiat deștept” din energie.

Din această sumă, Udrea ar fi primit, în noiembrie 2011, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, și o creanță de 900.000 de euro, respectiv „o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț și care era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații”. Dan Andronic era patronul Evenimentului Zilei.

Potrivit procurorilor, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media – Evenimentul Zilei, n.r.), Elena Udrea „a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS