27.9 C
Craiova
marți, 28 iunie, 2022
In curand, Gazeta de Sud, intr-un nou format! Urmareste-ne in fiecare zi si fii primul care afla noutatile!
Știri de ultima orăActualitateDebitul maxim al Dunării, sub media multianuală în mai

Debitul maxim al Dunării, sub media multianuală în mai

Debitul maxim al fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) se va situa sub media multianuală în luna mai. De asemenea, el va fi peste media multianuală în lunile iunie şi iulie. Asta în timp ce regimul hidrologic pe râurile interioare va fi, în general, la valori cuprinse între 30% şi 100% din mediile lunare, scrie Agerpres. Aceste date reies din prognoza realizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru intervalul mai – iulie 2022.

Astfel, în luna mai 2022, regimul hidrologic se va situa peste mediile multianuale lunare pe râurile din mai multe bazine hidrografice. Este vorba despre Vişeu, Iza, Tur, Someş, Arieş şi Bistriţa. Totodată, între 80-100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera şi pe cursurile superioare ale Jiului şi Prutului.

De asemenea, pe râurile din bazinele hidrografice: Mureş, Olt superior şi mijlociu, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna, Trotuş, Moldova, Suceava, pe cursul Siretului şi pe râurile din Dobrogea, regimul hidrologic va fi între 50-80% din mediile multianuale lunare şi între 30-50% pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Jijia şi pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului.

Sub 30% din normalele lunare în unele bazine hidrografice

Hidrologii prognozează în luna mai sub 30% din normalele lunare pe râurile din bazinele hidrografice ale râurilor Rm. Sărat şi Bârlad. „În cursul lunii mai sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide şi creşteri mai importante de niveluri şi debite. Se vor cu depăşi Cotele de Apărare pe unele râuri din zonele de deal şi munte. Asta din cauza efectului combinat al precipitaţiilor sub formă de aversă, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării”, potrivit prognozei INHGA.

În luna iunie 2022, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 80-100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Bistriţa şi pe cursurile superioare ale Jiului şi Prutului. Pe celelalte râuri regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, şi în bazinul mijlociu şi inferior al Prutului. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra în bazinul hidrografic al Bârladului.

Scurgeri importante pe versanți, în iunie

În prima lună a verii, sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe unele râuri din zonele de deal şi munte, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial specifice acestei luni şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din jumătatea de nord a ţării.

Potrivit hidrologilor, în luna iulie 2022, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb şi Bistriţa şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea, Rm. Sărat, Putna, Trotuş, Jijia, pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Siretului, Moldovei şi Prutului şi pe râurile din Dobrogea. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra în bazinul hidrografic al Bârladului.

În cursul acestei luni sunt posibile fenomene episodice de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide în timpul ploilor torenţiale.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna mai este de 6.500 metri cubi/secundă (mc/s). Acesta este mai mic faţă de valoarea medie multianuală de 7.250 mc/s, iar cel minim la 4.500 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

Care va fi debitul Dunării în iunie

De asemenea, pentru prima lună a verii, debitul maxim al Dunării este estimat la 7.000 mc/s. Cel minim la 3.500 mc/s, faţă de media lunii respective, de 6.400 mc/s.

Pentru luna iulie 2021, debitul de nivel maxim prognozat este de 6.800 mc/s, peste valoarea medie multianuală a perioadei, de 5.350 mc/s, iar cel minim de 3.400 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste estimări de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată. De asemenea, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.

Citește și: Craiovean prins la volan cu o alcoolemie de 1,34 mg/l

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS