11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrei surse radioactive, descoperite după incendiul de la fosta fabrică de ţigări din Timişoara

Trei surse radioactive, descoperite după incendiul de la fosta fabrică de ţigări din Timişoara

Prefectul judeţului Timiş, Mihai Ritivoiu, a anunţat, luni, că în perimetrul incendiului care a izbucnit săptămâna trecută lângă Timişoara, la o fostă fabrică de ţigări, au fost descoperite trei surse radioactive de stronţiu. În urma măsurătorilor nu au fost constatate creşteri ale nivelului de radiaţie. Urmează ca pompierii să demareze investigaţiile pentru aflarea sursei incendiului, informează News.ro. 

Prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu, a anunţat, luni, pe pagina sa de Facebook, că a fost măsurat nivelul de readioactivitate în urma incendiului de la fosta fabrică de ţigări care i-a aparţinut omului de afaceri Zaher Iskandarani, dat în urmărire internaţională, după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru contrabandă cu ţigări. 

”În perimetrul incendiului au fost descoperite trei surse radioactive de stronţiu 90 folosite pentru măsurarea densităţii ţigaretelor.

A fost măsurată radioactivitatea şi nu au fost constatate creşteri ale nivelului de radiaţie.

La faţa locului s-au deplasat şi reprezentanţii CNCAN (Centrul Naţional pentru Controlul Activităţilor Nucleare), iar blocul emiţător cu cele trei surse radioactive de stronţiu 90 a fost ridicat şi izolat”, a anunţat Ritivoiu. 

Potrivit prefectului, urmează ca pompierii să identifice cauza incendiului. 

”Abia acum, după soluţionarea incidentului cu sursele radioactive, pot demara restul investigaţiilor, aşa că de mâine vor începe cercetările Poliţiei şi ale ISU, precum şi controlul privind respectarea normelor de prevebnire şi protecţie la incendiu. Important este că nu avem creşteri ale nivelului de radiaţii”, a mai scris Ritivoiu. 

Incendiul a izbucnit într-o hală în care erau depozitate jocuri electronice

Potrivit ISU Timiş, incendiul a izbucnit într-o hală, în localitatea Săcălaz, lângă Timişoara, în care erau depozitate aparate de jocuri electronice, şi a existat riscul să se extindă la un alt compartiment al halei, unde erau depozitate azotat de amoniu lichid şi pesticide, însă acestea au fost îndepărtate de pompieri, pentru a nu exista pericolul unei explozii. 

Hala afectată face parte din fosta fabrică de ţigări care i-a aparţinut lui Zaher Iskandarani.

Acesta a fost condamnat în anul 2014 la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul de contrabandă cu ţigări în care a fost judecat pentru că a prejudiciat statul cu aproximativ două milioane de lei. 

Iskandarani, care a avut mai multe afaceri în zona Banatului, a fugit din ţară, fiind dat în urmărire internaţională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS