19.2 C
Craiova
joi, 25 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 150 de palestinieni, răniţi în ciocnirile cu poliția israeliană, din Ierusalim

Peste 150 de palestinieni, răniţi în ciocnirile cu poliția israeliană, din Ierusalim

Cel puţin 152 de palestinieni au fost răniţi în ciocnirile cu organele de poliţie israeliene pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, vineri dimineaţă, potrivit Semilunii Roşii din Palestina. Poliţia israeliană a precizat că sute de palestinieni au aruncat cu petarde şi pietre în forţele israeliene şi în zona de rugăciune a evreilor din apropierea Zidului Plângerii, aflat în oraşul vechi al Ierusalimului, după rugăciunile de dimineaţă cu ocazia Ramadanului, informează News.ro.

Într-un comunicat, poliţia israeliană a precizat că sute de palestinieni au aruncat cu petarde şi pietre în forţele israeliene şi în zona de rugăciune a evreilor din apropierea Zidului Plângerii, aflat în oraşul vechi al Ierusalimului, după rugăciunile de dimineaţă cu ocazia Ramadanului.

Sute de palestinieni au fost arestați

Poliţia a intrat în complexul Al-Aqsa pentru a ”dispersa şi respinge (mulţimea şi) pentru a le permite celorlalţi credincioşi să părăsească locul în siguranţă”, se precizează în comunicat, adăugând că trei ofiţeri au fost răniţi în timpul ciocnirilor.

Palestinienii au fost răniţi cu gloanţe de cauciuc, grenade paralizante şi au fost bătuţi, potrivit Semilunii Roşii din Palestina.

Organele de poliţie au reţinut sute de palestinieni, conform unui purtător de cuvânt al premierului israelian, Naftali Bennett.

”Acţionăm pentru a restabili calmul, pe Muntele Templului şi în Israel. În plus, ne pregătim pentru orice scenariu, iar forţele de securitate sunt pregătite pentru orice sarcină”, a spus Bennett.

Ministerul palestinian de Externe a comunicat că  ”Israelul este pe deplin şi direct responsabil pentru această infracţiune şi consecinţele ei”.

”Este necesară o intervenţie imediată a comunităţii internaţionale pentru a opri agresiunea israeliană împotriva moscheii Al-Aqsa şi pentru a preveni degenerarea situaţiei”, a declarat Nabil Abu Rudeineh, purtătorul de cuvânt al preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas.

Hamas, gruparea islamistă palestiniană care controlează Fâşia Gaza, a anunţat că Israelul ”îşi asumă răspunderea pentru consecinţe”.

Israelul, ținta a patru atacuri în ultimele trei săptămâni

Al treilea loc cel mai sfânt al islamului, Esplanada Moscheilor – numită şi Muntele Templului de către evrei – este situat în Oraşul Vechi din Ierusalimul de Est, un sector palestinian ocupat din 1967 de Israel şi care rămâne scena ciocnirilor dintre poliţiştii israelieni şi protestatarii palestinieni, conform Le Figaro.

În timpul lunii Ramadan din 2021, demonstraţiile desfăşurate în cursul nopţii la Ierusalim şi ciocnirile petrecute chiar şi pe esplanadă s-au transformat în unsprezece zile de război între mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, şi Israel.

Iordania administrează Esplanada Moscheilor, unde se află Moscheea al-Aqsa şi Cupola Stâncii, dar accesul în acest loc este controlat de Israel. Cu puţin înainte de începerea lunii Ramadan (2 aprilie) anul acesta, oficialii israelieni şi iordanieni au intensificat negocierile pentru a evita alte ciocniri de acest fel.

Acest incident violent care s-a petrecut în centrul Ierusalimului vine după o serie de atacuri în Israel şi operaţiuni israeliene în Cisiordania, un alt teritoriu ocupat din 1967 de statul evreu. De pe 22 martie, Israelul a fost ţinta a patru atacuri, primele două efectuate de arabi israelieni care au legături cu organizaţia jihadistă Stat Islamic (IS) şi ultimele două de palestinieni din regiunea Jenin a Cisiordaniei.

Atacurile s-au soldat cu moartea a paisprezece persoane. În plus, 21 de palestinieni, inclusiv atacatori, au fost ucişi în urma conflictelor de la acea dată, potrivit unui bilanţ al AFP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS