35.6 C
Craiova
marți, 25 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMasa de Paşte va costa mai mult cu cel puţin 70 de lei

Masa de Paşte va costa mai mult cu cel puţin 70 de lei

Românii vor plăti în 2022 pentru masa de Paște mai mult cu cel puțin 70 de lei. În coșul de cumpărături nu există nici măcar un produs care să coste la fel ca anul trecut, toate sunt mai scumpe. Mielul intră în categoria delicateselor din cauza prețului tot mai ridicat. Un kilogram costă cu 35% decât în 2021.

În magazinele mari, un kilogram de carne de miel costă 50 de lei, cu 17,5 lei mai mult decât anul trecut. Și pentru un cozonac vom lăsa mai mult în supermarket cu 11 lei, pentru că au crescut preţurile pentru materia primă. Gospodinele vor plăti în plus și pentru ouă, dar și pentru vopsea. Această tradiție de Paște ne costă acum cu 6 lei în plus, în condițiile în care pentru ouă vom plăti mai mult cu 58% față de anul trecut și aproape dublu pentru vopsea, potrivit Digi24.

Care sunt produsele cu cele mai mari scumpiri

Prețul unei băuturi răcoritoare a ajuns la 6,5 lei, față de 5 lei cât costa Paștele trecut. Și prepararea pascăi acasă este mai costisitoare anul acesta pentru că prețul ingredientelor a crescut pe linie, fie că vorbim de făină, zahăr, ulei, stafide, sau brânză. Cel mai mult vom lăsa la casă pentru ulei, care costă cu aproape 5 lei în plus, dar și pentru făină, al cărei preț a urcat cu mai bine de o treime.

Majorări uriașe sunt și în dreptul produselor lactate. Untul e mai scump cu 12 procente și laptele cu 15%. Dacă anul trecut o rolă de cașcaval de 350 de grame costa 16,49 de lei, pentru același produs plătim acum aproape 20 de lei. Mezelurile sunt mai scumpe cu cel puțin un leu.

Pâinea, în topul scumpirilor

Pâinea se află în topul scumpirilor. Pentru un kilogram de pâine feliată, românii trebuie să plătească doi lei în plus. Și aprovizionarea din piață ne va costa mai mult. Cea mai mare creștere s-a înregistrat la cartofi, de 30 de procente.

În total, anul trecut pentru câteva produse care compun masa de Paște se plăteau 224 de lei. Anul acesta, același coș de cumpărături costă în jur de 300 de lei, adică cu 76 de lei mai mult.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS