16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateKremlinul avertizează împotriva aderării Suediei și Finlandei la NATO

Kremlinul avertizează împotriva aderării Suediei și Finlandei la NATO

Kremlinul susține că extinderea NATO nu va aduce mai multă stabilitate în Europa. Declarația purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, vine după ce presa a relatat că Finlanda și Suedia sunt pregătite să intre în NATO, relatează CNN.

„Am spus în repetate rânduri că alianța în sine este mai mult un instrument de confruntare. Aceasta nu este o alianță care oferă pace și stabilitate, iar extinderea în continuare a alianței, desigur, nu va duce la mai multă stabilitate pe continentul european”, a spus Peskov.

Finlanda și Suedia ar putea adera în curând la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord

Finlanda și Suedia ar putea adera în curând la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, potrivit unor oficiali citați de presa internațională. Mișcarea ar înfuria probabil Moscova și ar sublinia și mai mult eroarea strategică făcută de Rusia atunci când a invadat Ucraina.

Oficialii NATO au declarat pentru CNN că discuțiile despre aderarea Suediei și Finlandei la alianță au devenit extrem de serioase după invadarea Ucrainei de către Rusia. Înalți oficiali ai Departamentului de Stat al SUA au declarat că problema a fost discutată la reuniunea ministerială a NATO de săptămâna aceasta, la care au participat miniștrii de externe de la Stockholm și Helsinki.

Guvernul finlandez va prezenta miercuri un document de securitate

Guvernul finlandez va prezenta miercuri un document de securitate, care include o posibilă aderare la NATO, pentru discuții în Parlament, a anunțat luni ministrul de externe al țării.

„Acest lucru oferă Parlamentului acum posibilitatea de a discuta toate aspectele posibilei aderări la NATO și/sau alte soluții de securitate. Și apoi, pe baza acelei dezbateri, desigur, guvernul va trage concluziile împreună cu președintele Republicii”, a spus Pekka Haavisto înaintea reuniunii miniștrilor de externe ai UE la Luxemburg.

Haavisto a spus că este „important” ca Suedia vecină să urmeze un „proces similar”.

„Dar, desigur, facem schimb de informații tot timpul și, sperăm, dacă luăm tipuri similare de decizii, le-am putea lua cam în același timp”, a spus el.

Suedia „nu exclude“ o candidatură de aderare la NATO

Șefa guvernului suedez, Magdalena Andersson, a declarat că țara sa „nu exclude” o candidatură de aderare la NATO ca o consecinţă a invaziei ruse în Ucraina, după ce îşi exprimase până acum opțiunea ca Suedia să rămână în afara alianţelor militare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS