13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateA murit Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat al SUA

A murit Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat al SUA

-

Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat american, care a ajutat la conducerea politicii externe occidentale după Războiul Rece, a murit. Ea avea 84 de ani.

Moartea ei a fost confirmată printr-un e-mail adresat personalului Albright Stonebridge Group, o firmă de strategie globală fondată de Albright.

Albright a fost o figură centrală în administrația președintelui Bill Clinton, fiind mai întâi ambasador al SUA la Națiunile Unite, înainte de a deveni cel mai important diplomat al națiunii în al doilea mandat.

Ea a susținut extinderea NATO, a împins ca alianța să intervină în Balcani pentru a opri genocidul și curățarea etnică, a căutat să reducă răspândirea armelor nucleare și a susținut drepturile omului și democrația pe tot globul.

A fost o față a politicii externe a SUA în deceniul dintre sfârșitul Războiului Rece și Războiul împotriva terorii declanșat de atacurile din 11 septembrie 2001, o epocă anunțată de președintele George H.W. Bush ca o „nouă ordine mondială”.

Ea a văzut SUA drept „națiunea indispensabilă” atunci când a fost vorba de a folosi diplomația susținută de folosirea forței pentru a apăra valorile democratice din întreaga lume.

„Știu că bărbații și femeile americani în uniformă sunt întotdeauna pregătiți să se sacrifice pentru libertatea, democrația și modul de viață american”.
Madeleine Albright a avut un rol important în aderarea României la NATO

„Poziţia României din timpul crizei din Iugoslavia o recomandă ca viitor membru de valoare al NATO” a declarat aceasta în iunie 1999.

În anul 2000 a spus România este foarte aproape de recâştigarea încrederii FMI.

În 2002 a fost decorată de către Ion Iliescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Gospodarii inundate de ploaie la Brabeți și Locusteni

În urma precipitațiilor căzute miercuri seară în județul Dolj,...

ȘTIRI GdS