7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCasă de bilete prioritară pentru refugiați, deschisă de CFR Călători în Gara de Nord

Casă de bilete prioritară pentru refugiați, deschisă de CFR Călători în Gara de Nord

CFR Călători a anunțat că a deschis în Gara de Nord o casă de bilete prioritară pentru a simplifica modul în care ucrainenii care fug de război pot călători spre vest.

Trenuri cu refugiați au sosit și în noaptea de joi spre vineri, dar și vineri. O problemă este că, deși ministrul Grindeanu promitea pe Facebook în 1 martie transport gratuit pentru ucraineni, mai mulți oameni au semnalat faptul că înștiințarea nu a ajuns la casele de bilete. CFR Călători spune vineri că refugiații călătoresc gratuit pe teritoriul României, potrivit Digi24.

Trebuie spus că în aceste zile, companii feroviare de peste tot din Europa au anunțat că permit tranzitare gratuită ucrainenilor care fug de război și mai multe țări au pus la dispoziție vagoane pentru refugiați. Anunțuri au venit și de la țări depărtate de Ucraina, cum ar fi Belgia și Olanda.

La noi în țară lucrurile nu au fost prea clare.

Ministrul Transporturilor anunța pe 1 martie pe Facebook că toți ucrainenii pot circula gratuit cu trenurile CFR Călători

Ministrul Transporturilor anunța pe 1 martie pe Facebook că toți ucrainenii pot circula gratuit cu trenurile CFR Călători, dată fiind situația excepțională, dar, mai multe semnale din gări au indicat faptul că refugiații nu au putut circula gratuit, fiindcă nu exista baza legală și casierele nu primiseră instrucțiuni pentru a oferi gratuitate oamenilor din țara vecină.

Nu există și un act normativ care să consfințească gratuitatea

Concluzia a fost că nu există și un act normativ care să consfințească gratuitatea, pentru că în Monitorul Oficial nu a apărut nici vreun ordin de ministru și nici vreo ordonanță de urgență.

Presată de jurnaliști, CFR Călători a dat joi un comunicat în care spunea că ”CFR Călători nu poate dispune modalitatea de tarifare”, dar lăsa de înțeles că refugiații ucraineni au putut călători gratuit:

”CFR Călători are convingerea că nu există nici o persoană refugiată care să nu fi avut acces în trenurile CFR Călători sau a cărui călătorie să fie întreruptă/ condiționată de documentele de transport prezentate”.

CFR Călători a anunțat că există o casă de bilete prioritară pentru refugiați, la Gara de Nord

Vineri, CFR Călători a anunțat că există o casă de bilete prioritară pentru refugiați, la Gara de Nord.

”Pentru simplificarea tranzitului persoanelor refugiate din Ucraina și pentru a veni în sprijinul acestora, CFR Călători a deschis în Gara de Nord din București o casă de bilete prioritară. Această casă funcționează 7 zile din 7, conform programului caselor de bilete din Gara de Nord”.

Compania a mai anunțat tot vineri că un tren cu 400 de refugiați va pleca la ora 16.00 din Iași către București și ucrainenii vor călători gratuit. Vagoanele au fost atașate la IR 1664 care este un tren convențional Iași – București.

Un trenul al căilor ferate moldovene a sosit în România în stația Cristești Jijia de unde a fost făcută transbordarea călătorilor către Iași – București. Trenul 13601 a plecat din Cristești Jijia ora 14:50 și a ajuns la Iași la ora 15:14. În tren sunt aproximativ 400 de călători cu destinația București. Din stația Iași vagoanele trenului 13601 se vor atașa trenului IR 1664 care va pleacă din Iași la ora 16:00 și va sosi în București Nord la ora 22:10.

Cei aproximativ 400 de pasageri, cetățeni străini care provin din Ucraina, călătoresc gratuit pe teritoriul României.

Un alt tren, cu 11 vagoane în care erau 1.000 de refugiați din Azerbaidjan, a sosit în Gara de Nord tot vineri, după ora 0.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS