23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE se pregăteşte să acorde ucrainenilor drept de ședere de până la trei ani

UE se pregăteşte să acorde ucrainenilor drept de ședere de până la trei ani

Uniunea Europeană (UE) se pregătește să acorde ucrainenilor care fug de război dreptul de a rămâne și de a lucra în blocul celor 27 de națiuni timp de până la trei ani, au declarat oficiali francezi și UE, relatează Reuters.

Potrivit oficialilor francezi și UE citați de Reuters, până acum au intrat în UE cel puțin 300.000 de refugiați ucraineni au intrat în UE până acum, iar blocul trebuie să se pregătească pentru sosirea a altor câteva milioane, au spus oficiali francezi și UE. Membrii UE Polonia, România, Slovacia și Ungaria au granițe terestre cu Ucraina.

Însă, potrivit ultimelor date citate de agenția pentru refugiați din cadrul ONU citată de BBC, în jur de 422.000 de oameni au fugit din Ucraina în statele vecine, inclusiv România.

„Este de datoria noastră să îi primim pe cei care fug de război”

„Este de datoria noastră să îi primim pe cei care fug de război”, a declarat luni ministrul francez de interne Gerald Darmanin pentru France 2 TV, afirmând că ministrul de interne al UE a cerut duminică Comisiei Europene să pregătească proiecte de propuneri pentru a le acorda protecție.

Miniștrii se vor reuni din nou joi pentru a conveni asupra detaliilor.

Directiva UE de protecție temporară, elaborată după războiul din anii 1990 din Balcani, dar niciodată utilizată până acum, prevede același nivel de protecție, timp de unul până la trei ani, în toate statele UE, inclusiv permis de ședere, acces la locuri de muncă, asistență socială și tratament medical.

Comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat că majoritatea miniștrilor au susținut această prevedere duminică, punându-se întrebări doar dacă acum este momentul să o facă sau dacă este mai bine să aștepte puțin.

Problema, a spus ea, privește întreaga UE.

„Toate statele membre UE sunt pregătite să accepte refugiați din Ucraina”

„Vedem deja o mulțime de ucraineni care părăsesc primele țări în care intră și merg apoi în alte state membre, în special cele care au deja o populație ucraineană mare”, a spus ea într-o conferință de presă duminică. „Polonia este una dintre ele, dar și Italia, Portugalia, Spania, Germania, Cehia”.

„Toate statele membre UE sunt pregătite să accepte refugiați din Ucraina”, a declarat ministrul german de interne Nancy Faeser.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS