10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRusia vrea să confişte toţi banii din bănci ai populaţiei

Rusia vrea să confişte toţi banii din bănci ai populaţiei

Escaladarea conflictului din Ucraina a trimis unde de şoc în toată lumea, iar rubla rusească s-a prăbuşit la niveluri record din cauza sancţiunilor economice impuse de Uniunea Europeană.

Ca răspuns la aceste măsuri un deputat din Duma de Stat din partea Partidului Comunist al Federaţiei Ruse, Nikolai Arefiev, a dezvăluit că banii depuşi în bănci de rezidenţii ruşi vor fi utilizaţi de stat în cazul unui colaps economic, scrie Finbold care citează news.ru. „Dacă ne blochează toate fondurile din străinătate, atunci guvernul nu are altă variantă decât să confişte depozitele populaţiei – circa 60 de trilioane de ruble – pentru a face faţă situaţiei“, a declarat Arefiev.

Rusia are bunuri de 600 de miliarde de dolari în afara ţării

Rusia deţine rezerve de aur şi valută străină în valoare de circa 640 de miliarde de dolari în afara ţării. Pe lângă acestea, alte 158 de miliarde şi 470 de miliarde(averea oligarhilor) sunt ţinute în conturi din bănci străine.
Dacă va confisca depozitele populaţiei, Rusia intenţionează să folosească banii pentru restructurarea economiei. Potrivit lui Arefiev, statul rus nu va returna niciodată banii oamenilor. „Vor trece cinci generaţii până când statul ar putea plăti aceşti bani, iar până atunci inflaţia le va devora valoarea“.

Ruşii privesc către criptomonede

Pentru a-şi proteja banii, ruşii ar putea să-i retragă şi să-i investească în bunuri mai sigure. Criptomonedele, şi Bitcoin în special, ar putea să-i salveze pe ruşi de propriul guvern, deorece oficialii nu pot pune mâna pe criptomonede, scrie Finbold. Potrivit datelor publicaţiei, ieri perechea de tranzacţionare Rubla/Bitcoin atinsese cel mai mare volum din ultimele nouă luni, deoarece băncile ruseşti au mărit rata de dobândă la 20%.

Astfel, ruşii par să se orienteze către deţinerea de criptomonede datorită anonimităţii şi descentralizării pe care le oferă, dat fiind faptul că statul rus nu se poate atinge de ele. Mai mult, cetăţenii au opţiunea de a vinde criptomonedele în profit la momentul potrivit sau să le schimbe în bani oriunde în lume.

În contextul intensificării sancţiunilor financiare împotriva Rusiei, două dintre cele mai mari exchanguri de criptomonede din lume, Binance şi Kraken, au anunţat că nu vor îngheţa conturile utilizatorilor ruşi, aşa cum ceruseră autorităţile din Ucraina, la rândul lor beneficiare ale unor donaţii în criptomonede în ultimele zile în valoare de circa 27 de milioane de dolari.

Potrivit Reuters, Binance a precizat că nu va iniţia o îngheţare unilaterală a conturilor ultilizatorilor ruşi. „Nu vom îngheţa conturile a milioane de useri nevinovaţi în mod unilateral. Scopul criptomonedelor este să ofere o mai mare libertate financiară pentru oamenii de pe tot globul pământesc“, au precizat reprezentanţii celui mai mare exchange de profil din lume după volumul de tranzacţionare.

La rândul ei, Kraken, a explicat că o astfel de decizie se poate lua doar prin mijloace legale. „Înţeleg logica acestei cereri din partea Ucrainei, dar, în ciuda respectului meu cel mai sincer pentru poporul ucrainean, Kraken nu poate îngheţa conturile clienţilor din Rusia fără o cerere legală în acest sens. Ruşii trebuie să fie conştienţi că o astfel de solicitare este iminentă“, a declarat directorul general al Kraken, Jesse Powell.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS