19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStoltenberg: NATO va continua să trimită arme Ucrainei

Stoltenberg: NATO va continua să trimită arme Ucrainei

Alianța Nord-Atlantică desfăşoară elemente ale forţei sale de reacţie rapidă şi va continua să trimită arme Ucrainei, inclusiv apărare aeriană, a anunţat, vineri seara, secretarul general Jens Stoltenberg, după încheierea summitului NATO organizat prin videoconferinţă în contextul invaziei militare ruse asupra Ucrainei, relatează Reuters.

Summitul urmează reuniunii de joi a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori, în cadrul căreia opt naţiuni estice au invocat Articolul 4 din tratatul fondator al Alianţei, care prevede consultări în cazul în care oricare dintre aliaţi consideră că integritatea lor teritorială este ameninţată.

“Nu trebuie să existe loc pentru neînţelegeri: vom proteja fiecare aliat şi fiecare centimetru de teritoriu NATO”, a declarat Jens Stoltenberg.

“Trebuie să luăm acest lucru în serios şi exact asta facem. Iar acum, pentru prima dată, desfăşurăm forţele de răspuns ale NATO ca parte a unei apărări colective. Şi vorbim de mii de soldaţi, vorbim de capacităţi aeriene şi maritime. Toţi fac parte, de fapt, din forţele operative permanente”, a punctat Jens Stoltenberg, adăugând că este vorba de trupe americane şi europene, în special din Franţa şi Germania.

“Trebuie să fim pregătiţi să facem mai mult. Chiar dacă asta înseamnă că trebuie să plătim un preţ. Pentru că suntem implicaţi pe termen lung”, a spus el, referindu-se la sancţiunile economice dure pe care aliaţii şi Uniunea Europeană le impun Rusiei pentru comportamentul său.

Într-o conferinţă de presă la Bruxelles, Jens Stoltenberg a precizat că Rusia încearcă să înlăture guvernul de la Kiev.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS