12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaAmbasada Rusiei în Irlanda, stropită cu vopsea roșie

Ambasada Rusiei în Irlanda, stropită cu vopsea roșie

Ambasada rusă din Dublin, capitala Republicii Irlanda, a fost stropită cu vopsea roșie, într-o aparentă reacție la invazia militară ordonată de Vladimir Putin în Ucraina, informează Antena3.

Presa locală arată că aproximativ 20 de protestatari fluturând steaguri ucrainene se aflau, joi, în fața sediului diplomatic rus la momentul incidentului cu vopsea.

Mitinguri anti-Rusia au avut loc și în Marea Britanie.

Câteva sute de oameni, dintre care unii purtau portrete ale lui Vladimir Putin „decorate” cu epitete precum „ucigaș” și „terorist”, s-au adunat în fața sediului șefului guvernului britanic din Downing Street.

Boris Johnson, premierul britanic, l-a numit „dictator” pe Vladimir Putin și a spus că „aventura nesăbuită” a acestuia în Ucraina trebuie să eșueze.

Joi, în Downing Street, oamenii au ascultat în liniște imnul ucrainean, după care au început să scandeze: „Opriți-l pe Putin, opriți războiul”.

Între timp, președintele american Joe Biden a convocat Consiliul Național de Securitate, țările G7 s-au reunit pentru a se coordona în privința sancțiunilor la adresa Rusiei iar președintele francez Emmanuel Macron a promis, la rândul său, o ripostă fermă la agresiunea rusă.

Emmanuel Macron: „Vom răspunde fără ezitare la acest act de război”

Macron este unul dintre ultimii lideri europeni care vorbit la telefon cu Vladimir Putin.

S-a întâmplat duminică.

Luni, președintele rus a anunțat recunoașterea independenței separatiștilor din Donețk și Lugansk, decizie care a precedat invazia de joi dimineață.

„Alegând războiul, Putin a decis să lanseze cel mai grav atac asupra păcii, asupra stabilității în Europa noastră, de zeci de ani. La acest act de război, vom răspunde fără slăbiciune, cu sânge rece, cu demnitate, cu hotărâre.

Evenimentele din această dimineață reprezintă un punct de cotitură în istoria Europei și a țării noastre, vor avea consecințe de durată și profunde asupra vieților noastre, asupra geopoliticii continentului nostru”, a estimat președintele francez.

Macron a adăugat că sancțiunile impuse Rusiei vor fi „proporționale cu agresiunea de care se face vinovată”.

„Pe plan militar și economic și în domeniul energetic, nu vom da dovadă de slăbiciune. Vom sprijini Ucraina fără ezitare și ne vom asuma toate responsabilitățile pentru a proteja suveranitatea și securitatea aliaților noștri europeni”, a insistat el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS