12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaMarea Britanie sancţionează Rusia îngheţând activele a cinci bănci și trei oligarhi

Marea Britanie sancţionează Rusia îngheţând activele a cinci bănci și trei oligarhi

Premierul Boris Johnson a anunțat, marți, în parlamentul din Londra, sancțiunile Marii Britanii pentru Rusia. El a spus că cinci bănci rusești și trei oligarhi de la Moscova nu mai au dreptul să facă afaceri în Regatul Unit, potrivit The Guardian, citat de G4Media.

Băncile vizate sunt Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank și The Black Sea Bank. Activele deținute de aceste bănci în Marea Britanie vor fi înghețate, ceea ce înseamnă că respectivele entități financiare ruse nu le mai pot folosi în tranzacții.

Cei trei oligarhi sancționați sunt Igor și Boris Rotenberg și Ghenadi Timcenko. Aceștia nu vor mai putea călători în Marea Britanie și au activele înghețate. Cei trei sunt pe o listă mai veche de sancțiuni a SUA din 2018.

Frații Igor și Boris Rotenberg sunt miliardari, considerați apropiați de Vladimir Putin, și dețin un imperiu industrial și financiar. Ghenadi Timcenko controlează holdingul de firme Volga Grup, cu afaceri în energie, transport și infrastructură.

Rusia, acuzată că a încălcat acordurile de pace

Vorbind în Camera Comunelor, Boris Johnson l-a acuzat pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, că a încălcat acordurile de pace de la Minsk prin acțiunile sale de recunoaștere a „presupusei independențe“ a două regiuni separatiste din estul Ucrainei, scrie Ştirinews.ro.

Declarațiile lui Boris Johnson:

  • Desfășurarea de forțe în aceste regiuni „echivalează cu o nouă invazie a acestei țări”, a afirmat Johnson.
  • Prin negarea legitimității Ucrainei ca stat, Putin „stabilește pretextul pentru o ofensivă la scară largă.
  • Acum trebuie să ne pregătim pentru următoarele etape posibile ale planului lui Putin.
  • „Orice active pe care le dețin în Marea Britanie vor fi înghețate, iar persoanelor în cauză li se va interzice să călătorească aici”, a spus Johnson despre cei vizați.
  • „Astăzi, Marea Britanie sancționează următoarele patru cinci bănci rusești: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank și Banca Mării Negre.
  • De asemenea, sancționăm trei persoane cu o valoare netă foarte mare: Gennady Timchenko, Boris Rotenberg și Igor Rotenberg.
  • Toate activele pe care le dețin în Regatul Unit vor fi înghețate, persoanelor în cauză li se va interzice să călătorească aici și vom interzice tuturor persoanelor și entităților din Regatul Unit să aibă relații cu acestea.
  • Aceasta este prima tranșă, primul baraj, a ceea ce suntem pregătiți să facem: vom avea pregătite și alte sancțiuni, care vor fi aplicate alături de Statele Unite și Uniunea Europeană dacă situația se va agrava și mai mult” , a declarat premierul Boris Johnson.

Ed Davey, liderul liberal-democrat, a declarat că guvernul ar trebui să confiște bunurile tuturor oligarhilor ruși din Marea Britanie și să îi expulzeze pe acești oameni. De asemenea, acesta a sugerat ca evenimentele culturale internaționale să nu aibă loc în Rusia.

Johnson a spus că guvernul va lua mai multe măsuri împotriva „acoliților” președintelui Putin și a subliniat că este „de neconceput” ca evenimente sportive internaționale majore să aibă loc în Rusia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS