10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul preşedinte al Georgiei face din nou greva foamei în închisoare

Fostul preşedinte al Georgiei face din nou greva foamei în închisoare

Mihail Saakaşvili, fostul preşedinte al Georgiei, a anunţat luni că va intra din nou în greva foamei, pentru a protesta împotriva condiţiilor sale de detenţie. Actualul lider al opoziţiei a fost anul trecut timp de 50 de zile în greva foamei, iar un raport independent a stabilit că fostul preşedinte suferă de grave probleme neurologice, consecinţă a relelor tratamente la care a fost supus în detenţie, informează Digi24.

„Încep o grevă a foamei”, a declarat Mihail Saakaşvili în faţa unui tribunal din Tbilisi, cerând să primească „îngrijiri medicale adecvate” în închisoare, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Saakaşvili, care a condus această ţară din Caucaz din 2004 până în 2013, a fost arestat şi apoi plasat în detenţie în octombrie 2021, pentru a ispăşi o condamnare pentru abuz de putere, condamnare pe care el o califică drept politică.

Anul trecut, Saakaşvili a intrat în greva foamei pentru a denunţa plasarea sa în detenţie, grevă căreia i-a pus capăt după 50 de zile, pe 20 noiembrie, după ce a fost transferat într-un spital militar pentru a primi îngrijiri.

Fostul preşedinte cere dreptul la îngrijiri medicale

Fostul lider georgian, care are 54 de ani, a fost însă trimis din nou la închisoare pe 30 decembrie, în pofida îngrijorărilor anturajului său, care atenţionează că el este foarte bolnav.

Un consiliu al medicilor independent a anunţat în decembrie că fostul preşedinte georgian suferă de grave probleme neurologice, consecinţă, potrivit lor, a relelor tratamente la care a fost supus în detenţie.

Mihail Saakaşvili a anunţat luni că intră din nou în greva foamei tocmai pentru a primi îngrijiri medicale şi pentru a denunţa decizia autorităţilor georgiene de a-l împiedica pe medicul său personal să-l viziteze în închisoare.

Arestarea lui Saakaşvili a exacerbat o criză politică ce a survenit după alegerile legislative din 2020, câştigate cu scor strâns de partidul puterii, Visul Georgian, şi pe care opoziţia le-a declarat fraudate.

Preşedinte prooccidental în perioada 2004-2013 şi considerat în prezent liderul opoziţiei, Saakaşvili a revenit în Georgia pe 1 octombrie, după un exil de opt ani, şi a fost imediat arestat.

Apărătorii drepturilor omului acuză guvernul georgian că a făcut uz de urmăriri penale pentru a-i sancţiona pe opozanţii săi politici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS